W każdej mieszance ziół prowansalskich podstawowym składnikiem jest rozmaryn i tymianek. Pierwszy z nich nadaje daniom wytrawnego smaku, drugi– lekko gorzkawego. Często pojawia się również liść laurowy. Jego delikatny cynamonowy aromat, podkreśla walory nie tylko mięs, ale i warzyw.
Wśród pozostałych składników dobieranych według uznania, mogą znaleźć się m.in. szałwia, cząber, trybula, majeranek, oregano, lebiodka i mięta. Do ziół prowansalskich dodaje się niekiedy również lawendę, głównie ze względu na turystów, którzy chcą ze sobą zabrać do domu smak Prowansji. A nic tak nie kojarzy się z tą częścią Francji, jak lawenda.
Ziołami pochodzącymi ze wzgórz prowansalskich przyprawić można wiele potraw – zarówno mięsnych, jak i wegetariańskich. Herbes de Provence dodaje się m.in. do: sałatek, ryb (głównie: łososia i pstrąga charakteryzujących się subtelnym smakiem), zup, sosów, mięs i potraw z grilla (nie tylko dodając je do ziół ale i posypując Herbes de Provence węgiel drzewny – grillowana potrawa nabiera wówczas specyficznego aromatu).
Pamiętaj, że zioła prowansalskie do potraw podawanych na ciepło dodajemy zarówno przed ich przyrządzeniem, jak i na sam koniec.
Zioła prowansalskie są nie tylko doskonałym dodatkiem do potraw, ale mają pozytywny wpływ na nasz organizm – wspomagają trawienie i pobudzają apetyt.
Zobacz przepisy na potrawy z dodatkiem ziół prowansalskich: Zupa cebulowa, Tapenada z czarnych oliwek, Kurczak po prowansalsku, Wołowina po prowansalsku, Sałatka z brokułów w sosie chrzanowym.