Poziom trudności:
średni
Składniki:
- 30 dag mąki
- 25 dag masła
- szczypta soli
- 170 ml zimnej wody
- gruby brązowy cukier
Przygotowanie:
Zobacz, jak zrobić ciasto francuskie!
- Mąkę przesiej, dodaj łyżkę masła, sól i zagnieć, dodając po trochu wodę.
- Powstałe ciasto powinno być lekkie. Uformuj kulę i odstaw ciasto do lodówki na 15 minut.
- Schłodzone ciasto rozgnieć dłonią, tak by powstał zgrabny kwadrat.
- Na środku ciasta połóż kostkę masła i zawiń je jak w kopertę.
- Ciasto rozgnieć delikatnie dłonią, a następnie wałkuj kawałek po kawałku, obracając ciasto o 1/4 obrotu.
- Podsypując mąką, rozwałkuj ciasto do grubości 1 cm.
- Ciasto złóż na trzy części i delikatnie wałkuj, aby części połączyły się i ponownie powstał prostokąt o grubości 1 cm. Czynność powtórz jeszcze kilka razy.
- Ciasto schłodź w lodówce.
- Schłodzone ciasto złóż na pół i potnij na kwadraty o boku 6 cm.
- Posmaruj białkiem i posyp cukrem.
- Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blaszce.
- Piecz około 10 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni C.
A co zrobić z gotowego ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie - 34 sprawdzone przepisy
Łosoś w cieście francuskim - przepis
Szynka w cieście francuskim - przepis
Ciastko "pychotka" - przepis
Napoleonki z ciasta francuskiego - przepis
Parówki w cieście francuskim - przepis
Banany w cieście francuskim - przepis