Liczba porcji: 14
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 kg surowej szynki
- opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (420 g)
- 4-5 mandarynek
- 3 łyżki oleju
- łyżka miodu
- 1/2 szklanki delikatnego białego wina
- jajko
- sezam
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szynkę w cieście francuskim!
- Szynkę natrzyj solą i pieprzem, umieść w naczyniu, przykryj, wstaw na 2-3 doby do lodówki.
- Ciasto rozmroź w temperaturze pokojowej.
- Mandarynki obierz, podziel na połówki.
- Szynkę natnij pośrodku wzdłuż całego mięsa.
- Nadziej połówkami mandarynek, brzegi zepnij wykałaczkami.
- Ułóż w brytfannie, posmaruj olejem z miodem.
- Piecz 2,5 godziny w temperaturze 195 stopni C, polewając winem, ostudź.
- Ciasto oprósz mąką, lekko rozwałkuj.
- Ułóż na nim szynkę, zawiń, brzegi posmaruj jajkiem, dokładnie zlep.
- Całe ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp sezamem.
- Piecz około 20 min w temperaturze 200 stopni C, aby było rumiane.