Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 sery typu camembert
- 100 g rodzynki
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 100 g soku jabłkowego
- cytryna
- garść rukoli
- 2 figi
- pieprz czarny
Przygotowanie:
Zobacz przepis na camembert z rodzynkami autorstwa Andrzeja Polana!
- Przygotuj karmel: na patelni rozpuść cukier, delikatnie poruszając co jakiś czas patelnią.
- Pamiętaj, aby nie mieszać karmelu, ponieważ bardzo mocno przywiera do łyżki.
- Do powstałego karmelu dodaj sok jabłkowy, sok wyciśnięty z cytryny i rodzynki.
- Całość wymieszaj i pozostaw do delikatnego odparowania.
- Do powstałego sosu dodaj pokrojone w ćwiartki figi i dopraw pieprzem.
- Z sera camembert zetnij wierzch (nie będzie już potrzebny) i tak przygotowane krążki połóż na żeliwnej patelni lub w naczyniu przeznaczonym do zapiekania.
- Podgrzej w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez około 10 minut, aż ser stanie się delikatnie płynny.
- Rozpuszczony ser polej sosem rodzynkowym, posyp czarnym pieprzem i udekoruj rukolą.