Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:- 5 dag masła
- szklanka wody
- szklanka mąki
- szczypta soli
- 4 jajka
- 2 pomidory
- ogórek świeży
- awokado
- cebulka
- natka
- pół cytryny
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na ptysie na słono!
- Zagotuj wodę z masłem i solą.
- Wsyp mąkę, wymieszaj.
- Podgrzewaj ucierając, aż masa zacznie robić się szklista. Przestudź.
- Masę ucieraj z dodawanymi kolejno jajkami.
- Ciastem napełnij szpryckę.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
- Wyciskaj na nią małe porcje ciasta.
- Piecz przez 10 minut w 210°C, a potem 15 minut w 180°C.
- Wystudź, poprzekrawaj na pół.
- Przed podaniem napełnij sałatką: warzywa obierz, pokrój w kostkę.
- Przypraw, wymieszaj z natką.