Jak ugotować marchewkę? Sprawdzone porady
Jak ugotować marchewkę? Jeśli chcesz, żeby była idealnie miękka, gotuj ją około 15 minut. Jeśli chcesz, aby pozostała nieco bardziej jędrna, skróć czas do 10 minut.

Jak ugotować marchewkę? Wszystko zależy od tego, jaką miękkość warzywa chcesz uzyskać. Jeśli chcesz, by marchew była miękka jak ziemniak, gotuj ją w osolonym wrzątku przez 15 minut. Jeśli chcesz by była chrupka, skróć czas o połowę.
Jak ugotować marchewkę?
Młode marchewki gotuj w całości, w osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut (nie obieraj ich, w skórce jest najwięcej witamin!). Większe okazy pozbaw skórki i pokrój na 4 lub więcej części, a dopiero potem wrzuć do gotującej się wody. Wyjmij, gdy staną się odpowiednio miękkie. Zahartuj zimną wodą.
Ile gotować marchewkę, aby łatwo ją było przekroić łyżką? Najpierw obierz i pokrój marchew na plastry, a następnie duś w rondlu, na maśle lub oliwie, podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Gotowanie marchewki nie powinno przekraczać 15 minut.
Jak ugotować marchewkę na parze? Obierz marchew i pokrój w plastry o grubości 1 cm. Ułóż w naczyniu i gotuj przez około 8 minut.
Jak ugotować marchewkę z groszkiem?
Marchewka z groszkiem to doskonały dodatek do obiadu - pasuje do dań mięsnych, ryb (smażonych i pieczonych) oraz wegetariańskich kotletów.
Składniki:
- 500 g marchewki,
- szklanka mrożonego groszku,
- 3 łyżki masła,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę obierz i pokrój w kostkę. Przełóż do garnka i zalej wodą tak, aby przykrywała marchewkę.
- Dodaj sól i zagotuj. Gotuj przez 10 minut.
- Dodaj groszek i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Na patelni roztop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aż całość się spieni.
- Tak przygotowaną zasmażką zapraw marchewkę z groszkiem. Gotuj, aż powstanie kremowy gęsty sos.
- Dopraw solą i, ewentualnie, cukrem.
Więcej porad kulinarnych: