Burak to bogate źródło cennych wartości odżywczych, dlatego warto wprowadzić go do jadłospisu. Jeśli nie przepadasz za tym warzywem, skorzystaj z przepisu Beaty Pawlikowskiej na przepyszny sok owocowy z buraków! Specyficzny smak buraka będzie ledwo wyczuwalny dzięki owocom takim jak pomarańcza i jabłko. Przekonaj się, że połączenie polskich sezonowych owoców i czerwonych buraków to prawdziwa rozkosz dla podniebienia! Dodatkowy walor soku to jego niepowtarzalny kolor!
Sok owocowy z buraków według przepisu Beaty Pawlikowskiej
Do przygotowania soku owocowego z buraków potrzebujesz:
- jabłka,
- pietruszki,
- buraka,
- marchewki,
- pomarańczy,
- selera.
Jak przygotować sok owocowy w buraków?
- Umyj jabłko, pietruszkę, selera, buraka i marchewkę, a następnie pokrój je na drobne części.
- Usuń pomarańczową skórkę z pomarańczy (pamiętaj, aby obrać ją jedynie z wierzchniej warstwy, ponieważ to właśnie w białym miąższu znajduje się najwięcej witamin).
- Włóż do wyciskarki kawałki warzyw i owoców.
Więcej przepisów na soki i koktajle:
Jak przygotować sok wiosenny z imbirem?
Jak przygotować koktajl z melona i pomarańczy?
Jak przygotować koktajl leśny?