SELER NACIOWY: sok z selera naciowego i inne

Wiosenne sałatki: Z selera naciowego fot. www.beatapolatynska.pl/licencja
Seler naciowy to bogactwo witamin i minerałów, które warto już dziś włączyć do swojej diety - sprawdź nasze przepisy na jego wykorzystanie!
Sylwia Kazimierczuk / 09.08.2017 13:34
Wiosenne sałatki: Z selera naciowego fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Seler naciowy to niskokaloryczny składnik diety, który skutecznie pozwala zredukować wysokie ciśnienie. Doskonale sprawdza się w postaci soku lub zdrowego koktajlu z dodatkiem marchwi lub w akompaniamencie jabłek. To pyszny i chrupiący dodatek do sałatek na bazie sosu jogurtowego lub dressingu. Sprawdź nasze przepisy!

Seler naciowy: sok

Oto składniki na sok z selera naciowego:

  • 2 garście szpinaku świeżego
  • 2 ogórki świeże
  • 2 łodygi selera naciowego
  • jabłko

Jak zrobić sok z selera naciowego?

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Szpinak przekładamy do sokowirówki. Następnie kroimy ogórek w mniejsze kawałeczki. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Seler dzielimy na mniejsze kawałki. Pozostałe owoce i warzywa przeciskamy przez sokowirówkę. Tak przygotowany sok dokładnie mieszamy z połowa szklanki wody. Sok idealnie sprawdza się jako jedna z 5 porcji warzyw i owoców dziennie.

Seler naciowy: sałatka

Oto składniki na sałatkę z selera naciowego:

  • 3 łodygi selera naciowego
  • garść suszonej żurawiny
  • groszek
  • posiekana pietruszka
  • orzechy
  • jogurt
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić sałatkę z selera naciowego?

Seler dokładnie myjemy i kroimy na 1 cm plasterki. Żurawinę siekamy razem z wcześniej podprażonymi orzechami na suchej patelni. Przekładamy do większej miski. Dosypujemy ugotowany groszek lub ten z puszki. W międzyczasie mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz na dressing. Łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Przekładamy do lodówki na 2 godziny do przegryzienia się smaków. Tak przygotowana sałatka doskonale sprawdza się w asyście mięsa lub jako samodzielne danie.

Koktajl z selera naciowego

Oto składniki na koktajl z selera naciowego:

  • szklanka kruszonego lodu
  • 3 jabłka
  • marchewka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z cytryny

Jak zrobić koktajl z selera naciowego?

Kruszony lód wkładamy do blendera kielichowego. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy obmywamy i kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy partiami. Tak przygotowany koktajl możemy serwować schłodzony podczas letnich przyjęć.

Sprawdź inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA