Seler naciowy to niskokaloryczny składnik diety, który skutecznie pozwala zredukować wysokie ciśnienie. Doskonale sprawdza się w postaci soku lub zdrowego koktajlu z dodatkiem marchwi lub w akompaniamencie jabłek. To pyszny i chrupiący dodatek do sałatek na bazie sosu jogurtowego lub dressingu. Sprawdź nasze przepisy!
Seler naciowy: sok
Oto składniki na sok z selera naciowego:
- 2 garście szpinaku świeżego
- 2 ogórki świeże
- 2 łodygi selera naciowego
- jabłko
Jak zrobić sok z selera naciowego?
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Szpinak przekładamy do sokowirówki. Następnie kroimy ogórek w mniejsze kawałeczki. Jabłko obieramy i usuwamy gniazdo nasienne. Seler dzielimy na mniejsze kawałki. Pozostałe owoce i warzywa przeciskamy przez sokowirówkę. Tak przygotowany sok dokładnie mieszamy z połowa szklanki wody. Sok idealnie sprawdza się jako jedna z 5 porcji warzyw i owoców dziennie.
Seler naciowy: sałatka
Oto składniki na sałatkę z selera naciowego:
- 3 łodygi selera naciowego
- garść suszonej żurawiny
- groszek
- posiekana pietruszka
- orzechy
- jogurt
- sok z cytryny
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić sałatkę z selera naciowego?
Seler dokładnie myjemy i kroimy na 1 cm plasterki. Żurawinę siekamy razem z wcześniej podprażonymi orzechami na suchej patelni. Przekładamy do większej miski. Dosypujemy ugotowany groszek lub ten z puszki. W międzyczasie mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól oraz pieprz na dressing. Łączymy wszystkie składniki dokładnie mieszając. Przekładamy do lodówki na 2 godziny do przegryzienia się smaków. Tak przygotowana sałatka doskonale sprawdza się w asyście mięsa lub jako samodzielne danie.
Koktajl z selera naciowego
Oto składniki na koktajl z selera naciowego:
- szklanka kruszonego lodu
- 3 jabłka
- marchewka
- 2 łodygi selera naciowego
- sok z cytryny
Jak zrobić koktajl z selera naciowego?
Kruszony lód wkładamy do blendera kielichowego. W międzyczasie obieramy jabłka, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce. Seler naciowy obmywamy i kroimy na kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy do blendera. Wszystko dokładnie blendujemy partiami. Tak przygotowany koktajl możemy serwować schłodzony podczas letnich przyjęć.