Jak skutecznie wyczyścić deskę do krojenia?

Ciężko wyobrazić sobie kuchnię bez deski do krojenia. Warto jednak zdać sobie sprawę, że nieodpowiednio czyszczona może stać się siedliskiem miliona bakterii, źródłem chorób i zatruć pokarmowych. Jakie więc deski wybierać i jak je czyścić?
Jak skutecznie wyczyścić deskę do krojenia?

Najłatwiejsze w utrzymaniu higieny są deski szklane. Bardzo łatwo się je czyści, można to robić w zmywarce. Niestety tępią one noże i łatwo się tłuką, a przez to nie są zbyt popularne w polskich kuchniach. Zbita deska podczas przygotowywania posiłku, może sprawić nam wiele kłopotu.

Zobacz także: Jak wybrać deskę do krojenia?

Deski drewniane są najbardziej popularne i trwałe. Bardzo ważny jest rodzaj drewna z jakiego są wykonane. Polecane są zwłaszcza deski bukowe, czy dębowe. Ponadto drewno posiada właściwości bakteriobójcze. Do czyszczenia używamy tu tzw. domowych sposobów.

  •   Posypujemy grubo solą i pozostawiamy na noc – rano spłukujemy.
  •   Wilgotną deskę możemy czyścić również sodą kuchenną.
  •   Regularnie przecieramy ją cytryną , co pozwoli pozbyć się niechcianych zapachów.
  •   Namoczenie deski na noc w wodzie z octem pozwoli na usunięcie przebarwień.

Po umyciu deski zawsze wycieramy do sucha, aby nie nasiąkły wodą. Do pielęgnowania drewnianych desek możemy używać także specjalnych preparatów do impregnowania drewna(są przystosowane do rzeczy, mających kontakt z żywnością). Nie polecane jest mycie tego rodzaju desek w zmywarkach, gdyż woda z bakteriami wsiąka głębiej.

Plastikowe deski bardzo łatwo się myje. Można używać do tego celu różnego rodzaju środków czyszczących, myć je w zmywarce. Ten rodzaj desek jest trwały i nie podatny na przyjmowanie zapachów z jedzenia, odporny na wysoką temperaturę. Niestety plastik możemy łatwo skaleczyć nożem, a powstałe wcięcia trudno wyczyścić, gromadzą się w nich bakterie.

Każdy wybiera deski zgodnie z własnymi upodobaniami. Należy jednak pamiętać, że nie są one wieczne. Odpowiednio pielęgnowane będą nam długo służyć, warto je jednak czasem wymieniać. Najtrwalsze są deski drewniane. Deski plastikowe należy wymieniać, gdy na powierzchni powstaną liczne wcięcia od noża.

Zobacz również: Jaką patelnię wybrać?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)