Pasztet wielkanocny w wersji wegetariańskiej – pycha!

Pasztet z selera i migdałów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Szukasz pomysłu na niebanalne danie wegetariańskie na Wielkanoc? Sprawdź nasz pomysł!
Wioletta Górecka / 15.03.2018 09:39
Pasztet z selera i migdałów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Pasztet wielkanocny to jedno z tych dań, które powinno pojawić się obowiązkowo na świątecznym stole. Najczęściej przyrządza się go z mięs mieszanych – wieprzowego oraz drobiu, zawsze z dodatkiem wątróbki. Pieczony, domowej roboty pasztet doskonale smakuje zarówno na śniadanie, jak i na obiad lub kolację. Może stanowić danie główne, jak również przystawkę czy przekąskę. Wielkanoc nie musi oznaczać rezygnacji z zajadania się pysznościami przez wegetarian – wegetariański pasztet wielkanocny to hit nie tylko dla osób nie jedzących mięsa!

Pasztet wielkanocny bez mięsa

Sposobów na przyrządzenie wegetariańskiego pasztetu jest o wiele więcej, niż można się spodziewać. Mięso z powodzeniem zastępuje ciecierzyca, soczewica oraz cukinia. Roślinne pasztety są znakomite w smaku, przygotowuje się je bardzo łatwo, a w dodatku są mniej kaloryczne niż te klasyczne. Zobacz nasz pomysł na wyśmienity i prosty do przygotowania pasztet z cukinii.

Pasztet wielkanocny z cukinii – składniki

Do przygotowania pasztetu z cukinii potrzebować będziesz:

  • 2 sztuki niewielkich cukinii i marchewek
  • 1 cebulę (mogą być także dwie małe: 1 biała, 1 czerwona)
  • 2 ząbki czosnku
  • roztopiony tłuszcz (około 20 ml)
  • 4 jajka
  • 30 dag żółtego sera
  • 20 dag pieczarek
  • zieleninę
  • 400 g bułki tartej
  • sól i pieprz do przyprawienia.

Przygotowanie pasztetu wegetariańskiego

Umyj i obierz cukinie oraz wytnij z nich gniazda, utrzyj na targu o grubych oczkach. Dodaj posiekaną zieleninę, cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, tłuszcz oraz żółty ser – również starty. Drobno posiekane pieczarki podduś na patelni, aż odparuje woda. Ubij osobno białka i żółtka, zmieszaj z pozostałymi składnikami. Wsyp bułkę tartą, dodaj pieprz i sól. Przełóż do foremki posmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni, piecz pasztet przez około 1,5 godziny. Będzie gotowy wówczas, gdy skórka się zarumieni. Nie używaj termoobiegu. Gotowe!

To także ci się przyda!

Tradycyjny, wyśmienity pasztet - prosty przepis!
Chcesz zrobić pasztet na Wielkanoc, ale nie wiesz jak? Przetestuj te pomysły!
Wielkanoc z pazurem - pasztet z pieprzem!

Redakcja poleca

REKLAMA