SELER: sałatka z selera, pasztet z selera, frytki z selera

Pasztet z selera i migdałów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Seler to idealny dodatek nie tylko do przygotowania aromatycznego rosołu, ale także chrupiących sałatek i dań wegetariańskich – sprawdź nasze przepisy!
Sylwia Kazimierczuk / 21.09.2017 15:51
Pasztet z selera i migdałów Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Seler to bogactwo witamin B, C i PP. Skutecznie poprawia metabolizm oraz prawidłowe funkcjonowanie jelit. Osoby na diecie wegetariańskiej mogą przygotować pasztet z selera, który idealnie komponuje się na kanapki lub lekki lunch do pracy. Sprawdź nasze przepisy na wykorzystanie selera!

Sałatka z selera

Oto składniki na sałatkę z selera:

  • 5-6 łodyg selera naciowego
  • pół szklanki siekanych orzechów
  • sok z cytryny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • starty ser żółty
  • oliwa z oliwek

Jak zrobić sałatkę z selera?

Na początku ścieramy ser żółty na dużych oczkach tarki. Następnie orzechy prażymy na suchej i rozgrzanej patelni. Siekamy nożem na drobne kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i ścieramy skórkę. Seler kroimy na cienkie plasterki i mieszamy z resztą warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Tak przygotowaną sałatkę z selera możemy podawać do obiadu lub jako samodzielne danie.

Pasztet z selera

Oto składniki na pasztet z selera:

  • 100 g sera żółtego
  • 2 cebule dymki
  • 2-3 łodygi selera naciowego
  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 3 jajka
  • pół kostki masła
  • pół szklanki mleka

Jak zrobić pasztet z selera?

Ścieramy ser żółty na tarce. Szatkujemy dymkę drobno i podsmażamy razem z selerem naciowym na maśle. Następnie mielimy blenderem. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepujemy i łączymy z resztą składników. Całość przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem . Następnie pieczemy przez 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza. Tak przygotowany pasztet z selera możemy podawać na ciepło lub zimno z dodatkiem sosu czosnkowego.

Frytki z selera

Oto składniki na frytki z selera:

  • seler korzeniowy
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu kajeńskiego

Jak zrobić frytki z selera?

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni Celsjusza. Seler korzeniowy obieramy dokładnie ze skórki i kroimy w słupki. Doprawiamy solą oraz pieprzem kajeńskim. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut do uzyskania złocistej chrupiącej skórki.

Zobacz inne porady kulinarne

Redakcja poleca

REKLAMA