Przygotowanie i pieczenie 2 godz. * 1 porcja – ok. 125 kcal
Składniki na 30 porcji pasztetu:
- 50 dag wieprzowiny
- 50 dag wołowiny
- 50 dag mięsa drobiowego
- 30 dag podgardla
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 1 listek laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 1 kajzerka
- 2 jajka
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przepis na pasztet:
- Mięso zalej zimną wodą, zagotuj. Dodaj marchewkę, seler, cebulę i przyprawy. Duś na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. 10 minut przed końcem duszenia dodaj wątróbkę.
- Mięso, wątróbkę i warzywa wyjmij z wywaru i ostudź. Przepuść dwukrotnie przez maszynkę do mielenia.
- Kajzerkę namocz w pozostałym wywarze. Dokładnie odciśnij i zmiel.
- Masę wymieszaj z jajkami, przypraw zmieloną gałką, solą i pieprzem.
- Przełóż do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 1,5 godziny w 180 st. C.
Więcej aromatu uzyskasz wykładając formę na pasztet plasterkami wędzonego boczku. Będzie pięknie pachniał.
Dobry pomysł!
Nie ma lepszej przyprawy do pasztetu niż gałka muszkatołowa. My polecamy szczególnie świeżo startą – ma dużo intensywniejszy smak, za to mniej goryczki.
Przepis z "Przyjaciółki"
Zobacz inne przepisy na tradycyjny pasztet!
Pasztet z dziczyzny przepisu Magdy Gessler
Pasztet mieszany z suszonymi owocami
Pasztet drobiowy w kruchym cieście
Pasztet mieszany z suszonymi owocami
Pasztet drobiowy w kruchym cieście