Kabaczek a cukinia: czy to jest to samo? Różnice i podobieństwa

kabaczek a cukinia fot. Adobe Stock, Profotokris
Czym się różni cukinia od kabaczka? Przede wszystkim cukinia jest mniejsza, delikatniejsza i jest bardziej doceniana przez smakoszy. Kabaczek ma twardszą skórkę, bardziej gąbczastą strukturę, a także czasem bywa żylasty. Pod względem botanicznym cukinia i kabaczek to jednak to samo warzywo.
/ 23.06.2023 05:17
kabaczek a cukinia fot. Adobe Stock, Profotokris

Cukinia i kabaczek smakują i wyglądają podobnie i to ten sam gatunek warzywa. Różnice pomiędzy cukinią a kabaczkiem są subtelne, ale znaczące dla prawdziwych smakoszy. Sprawdź, jak odróżnić cukinię od kabaczka i zaskocz ciekawostkami na ich temat znajomych i rodzinę.

Spis treści:

  1. Czy kabaczek i cukinia to jest to samo?
  2. Kabaczek i cukinia - różnice i podobieństwa
  3. Jak wygląda kabaczek, a jak cukinia? Zdjęcia
  4. Czym się różni kabaczek i cukinia w smaku?

Czy kabaczek i cukinia to jest to samo?

Kabaczek i cukinia teoretycznie to samo warzywo, wywodzą się one z tego samego gatunku. Cukinia i kabaczek to warzywo o łacińskiej nazwie: Cucurbita pepo. Jest to odmiana dyni. Po angielsku cukinia, to zucchini, a kabaczek to courgette. W praktyce nazw "cukinia" i "kabaczek" używa się często zamiennie. Cukinie są mniejsze, a kabaczki większe. Nazewnictwo tych warzyw zmienia się też, w zależności od rejonu Polski. Nazwa „kabaczek” jest np. popularna w południowo-zachodniej części Polski.

Kabaczek i cukinia - różnice i podobieństwa

Główne różnice pomiędzy cukinią a kabaczkiem, to ich rozmiar, kształt i kolor skórki. Kabaczki są większe i bardziej soczyste od cukinii, mają też bardziej okrągły, beczkowaty kształt. Mimo wszystkich różnic cukinia i kabaczek to bardzo podobne warzywa, które najczęściej można używać w przepisach zamiennie. Duże różnice pomiędzy kabaczkiem i cukinią występują też pomiędzy konkretnymi odmianami tego warzywa, których jest w Polsce kilkadziesiąt. W tabeli przedstawiamy najważniejsze różnice i podobieństwa pomiędzy cukinią a kabaczkiem.

Tabela z różnicami i podobieństwami cukinii i kabaczka
Cecha Cukinia Kabaczek
Gatunek warzywa Cucurbita pepo - różne odmiany Cucurbita pepo - różne odmiany
Kształt wydłużony kształt, prosty lub zakrzywiony wydłużony kształt, najczęściej prosty lub beczkowaty
Rozmiar mniejsze i smuklejsze od kabaczków większe, bardziej masywne
Barwa skórki jednolita: jasnozielona, zielona, lub żółta jasno- lub ciemnozielona, czasem w paski
Konsystencja Miąższ delikatny, soczysty, jadalny Miąższ delikatny, soczysty, jadalny
Zastosowanie podobne do kabaczka: do grillowania, zapiekanek, duszenia podobne do cukinii: do placków, do smażenia, do marynowania
Czas obróbki cieplnej jest delikatniejsza, mięknie szybciej przy obróbce wymaga dłuższego gotowania
Smak delikatny, niedominujący (różni się w zależności od odmiany) delikatny, niedominujący (różni się w zależności od odmiany)
Skórka delikatna, jadalna, cienka grubsza, jadalna, choć często twarda
Pestki małe, niewyczuwalne duże, charakterystyczne
Żyłki i włókna rzadko występujące zdarzają się

Jak wygląda kabaczek, a jak cukinia? Zdjęcia

Nie ma formalnych granic pomiędzy tym, co nazwiesz kabaczkiem, a co nazwiesz cukinią. Interpretacje mogą być różne, ale głównym kryterium jest rozmiar. Poniżej zdjęcia warzyw, które można nazwać cukinią, lub kabaczkiem.

cukinia zdjęcie
fot. Zdjęcie cukinii/ Adobe Stock, Pixel-Shot

zdjęcie kabaczka
fot. Zdjęcie kabaczka/ Adobe Stock, MelenaSlavina

cukinie czyli małe kabaczki
fot. Cukinie, czyli małe kabaczki - zdjęcie/ Adobe Stock, robepco

kabaczek czyli duża cukinia
fot. Kabaczek, czyli przerośnięta cukinia/ Adobe Stock, galina

Czym się różni kabaczek i cukinia w smaku?

Kabaczek i cukinia mają teoretyczne ten sam smak, ale z uwagi na różnice w wielkości, mają różną teksturę. Większe różnice w smaku występują pomiędzy poszczególnymi rodzajami cukinii/ kabaczka. W Polsce hoduje się wiele różnych odmian tego warzywa. Cukinię i kabaczek można stosować w przepisach zamiennie, ale miej świadomość, że kabaczek jest zazwyczaj mniej delikatny w smaku.

Kabaczek ma bardziej gąbczastą teksturę, w porównaniu do cukinii, która jest chrupka i jędrniejsza. Kabaczki lepiej chłoną przez to np.marynatę, ale z drugiej strony dłużej się je grilluje i gotuje.

Cukinia na surowo jest jadalna, kabaczek też, ale kabaczek jest twardszy i mniej smaczny w tej formie. Analogiczne, jedzenie cukinii ze skórką jest dozwolone, ale skórka kabaczka bywa za twarda, by była smaczna, dlatego często warto obrać kabaczka.

Co zrobić z dużej cukinii, czyli kabaczka? Najlepiej wykorzystać go do dań, w których warzywo trzeba rozdrobnić, np. do placków z cukinii, leczo, zapiekanek. Kabaczki można też faszerować i marynować, robić z nich przetwory, np. ketchup i dżem. Cukinia nada się za to doskonale do wszelkich sałatek, można zrobić smaczny makaron z cukinii, grillowaną cukinię, wiele klasycznych przepisów z cukinią lub dania z cukinii fit

Czytaj także:
Pyszne i wilgotne FIT ciasta z cukinii: czekoladowe i cynamonowe. Sprawdzone przepisy
Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki

Redakcja poleca

REKLAMA