Cukinia i kabaczek smakują i wyglądają podobnie i to ten sam gatunek warzywa. Różnice pomiędzy cukinią a kabaczkiem są subtelne, ale znaczące dla prawdziwych smakoszy. Sprawdź, jak odróżnić cukinię od kabaczka i zaskocz ciekawostkami na ich temat znajomych i rodzinę.
Spis treści:
- Czy kabaczek i cukinia to jest to samo?
- Kabaczek i cukinia - różnice i podobieństwa
- Jak wygląda kabaczek, a jak cukinia? Zdjęcia
- Czym się różni kabaczek i cukinia w smaku?
Czy kabaczek i cukinia to jest to samo?
Kabaczek i cukinia teoretycznie to samo warzywo, wywodzą się one z tego samego gatunku. Cukinia i kabaczek to warzywo o łacińskiej nazwie: Cucurbita pepo. Jest to odmiana dyni. Po angielsku cukinia, to zucchini, a kabaczek to courgette. W praktyce nazw "cukinia" i "kabaczek" używa się często zamiennie. Cukinie są mniejsze, a kabaczki większe. Nazewnictwo tych warzyw zmienia się też, w zależności od rejonu Polski. Nazwa „kabaczek” jest np. popularna w południowo-zachodniej części Polski.
Kabaczek i cukinia - różnice i podobieństwa
Główne różnice pomiędzy cukinią a kabaczkiem, to ich rozmiar, kształt i kolor skórki. Kabaczki są większe i bardziej soczyste od cukinii, mają też bardziej okrągły, beczkowaty kształt. Mimo wszystkich różnic cukinia i kabaczek to bardzo podobne warzywa, które najczęściej można używać w przepisach zamiennie. Duże różnice pomiędzy kabaczkiem i cukinią występują też pomiędzy konkretnymi odmianami tego warzywa, których jest w Polsce kilkadziesiąt. W tabeli przedstawiamy najważniejsze różnice i podobieństwa pomiędzy cukinią a kabaczkiem.
Cecha | Cukinia | Kabaczek |
Gatunek warzywa | Cucurbita pepo - różne odmiany | Cucurbita pepo - różne odmiany |
Kształt | wydłużony kształt, prosty lub zakrzywiony | wydłużony kształt, najczęściej prosty lub beczkowaty |
Rozmiar | mniejsze i smuklejsze od kabaczków | większe, bardziej masywne |
Barwa skórki | jednolita: jasnozielona, zielona, lub żółta | jasno- lub ciemnozielona, czasem w paski |
Konsystencja | Miąższ delikatny, soczysty, jadalny | Miąższ delikatny, soczysty, jadalny |
Zastosowanie | podobne do kabaczka: do grillowania, zapiekanek, duszenia | podobne do cukinii: do placków, do smażenia, do marynowania |
Czas obróbki cieplnej | jest delikatniejsza, mięknie szybciej przy obróbce | wymaga dłuższego gotowania |
Smak | delikatny, niedominujący (różni się w zależności od odmiany) | delikatny, niedominujący (różni się w zależności od odmiany) |
Skórka | delikatna, jadalna, cienka | grubsza, jadalna, choć często twarda |
Pestki | małe, niewyczuwalne | duże, charakterystyczne |
Żyłki i włókna | rzadko występujące | zdarzają się |
Jak wygląda kabaczek, a jak cukinia? Zdjęcia
Nie ma formalnych granic pomiędzy tym, co nazwiesz kabaczkiem, a co nazwiesz cukinią. Interpretacje mogą być różne, ale głównym kryterium jest rozmiar. Poniżej zdjęcia warzyw, które można nazwać cukinią, lub kabaczkiem.
fot. Zdjęcie cukinii/ Adobe Stock, Pixel-Shot
fot. Zdjęcie kabaczka/ Adobe Stock, MelenaSlavina
fot. Cukinie, czyli małe kabaczki - zdjęcie/ Adobe Stock, robepco
fot. Kabaczek, czyli przerośnięta cukinia/ Adobe Stock, galina
Czym się różni kabaczek i cukinia w smaku?
Kabaczek i cukinia mają teoretyczne ten sam smak, ale z uwagi na różnice w wielkości, mają różną teksturę. Większe różnice w smaku występują pomiędzy poszczególnymi rodzajami cukinii/ kabaczka. W Polsce hoduje się wiele różnych odmian tego warzywa. Cukinię i kabaczek można stosować w przepisach zamiennie, ale miej świadomość, że kabaczek jest zazwyczaj mniej delikatny w smaku.
Kabaczek ma bardziej gąbczastą teksturę, w porównaniu do cukinii, która jest chrupka i jędrniejsza. Kabaczki lepiej chłoną przez to np.marynatę, ale z drugiej strony dłużej się je grilluje i gotuje.
Cukinia na surowo jest jadalna, kabaczek też, ale kabaczek jest twardszy i mniej smaczny w tej formie. Analogiczne, jedzenie cukinii ze skórką jest dozwolone, ale skórka kabaczka bywa za twarda, by była smaczna, dlatego często warto obrać kabaczka.
Co zrobić z dużej cukinii, czyli kabaczka? Najlepiej wykorzystać go do dań, w których warzywo trzeba rozdrobnić, np. do placków z cukinii, leczo, zapiekanek. Kabaczki można też faszerować i marynować, robić z nich przetwory, np. ketchup i dżem. Cukinia nada się za to doskonale do wszelkich sałatek, można zrobić smaczny makaron z cukinii, grillowaną cukinię, wiele klasycznych przepisów z cukinią lub dania z cukinii fit.
Czytaj także:
Pyszne i wilgotne FIT ciasta z cukinii: czekoladowe i cynamonowe. Sprawdzone przepisy
Fasolka szparagowa w FIT odsłonie - 9 pysznych, niskokalorycznych przepisów
Placki z cukinii FIT. 5 najlepszych przepisów na zdrowe i dietetyczne cukiniowe placki