Jarzębina przetwory fot. Adobe Stock

Jarzębina - przetwory, czyli przepisy na dżem, konfiturę, sos, sok

Konfitura czy dżem z jarzębiny to popularne dodatki do mięs. Jarzębina jadalna współgra z czerwonym winem czy żurawiną: przetwory z jarzębiny świetnie leczą przeziębienie i wzmacniają odporność - postaw na sok i nalewkę.
Edyta Liebert / 28.10.2020 08:38
Jarzębina przetwory fot. Adobe Stock

Przetwory z jarzębiny jadalnej, warte są uwagi chociażby z powodu jej niemalże magicznych właściwości.

Dżem z jarzębiny

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z jarzębiny, pierwszą dobrą odpowiedzią jest: dżem. Dżem jest słodki, uzupełnia wytrawne smaki, jak również sprawdzi się jako kanapkowe smarowidło. Dodatek w postaci słodkich jabłek nie jest konieczny, ale redukuje ilość cukru dodanego do dżemu jarzębinowego.

Składniki: 

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 kg jabłek,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce jarzębiny oczyść i umyj, przełóż do garnka i zalej zimną wodą. Zagotuj. Oddcedź.
  2. W czajniku zagotuj wodę, owoce umieść w garnku i zalej wrzątkiem.
  3. Do jarzębiny dodaj jabłka, gotuj przez 15 minut na małym ogniu i po upływie kwadransa dodaj cukier. Gotuj jeszcze 15 minut.
  4. Gotowy dżem z jarzębiny i jabłek przełóż do wyparzonych i najlepiej gorących słoików, zakręć i ustaw do góry dnem. 

Konfitura z jarzębiny

Zebrane wcześniej owoce musisz zamrozić i zostawić w zamrażarce przynajmniej na 24 godziny – pozwoli to ci pozbyć się charakterystycznej goryczki z owoców.

Jeśli chcesz dodatkowo wzbogacić smak konfitury o aromat jabłek albo gruszek, musisz dodać obrane, pokrojone owoce z usuniętymi gniazdami nasiennymi, między jednym a drugim gotowaniem konfitury z jarzębiny. Na 1 kilogram jarzębiny wystarczy 0,5 kg jabłek lub gruszek. Dla smaku możesz dodać także trochę brandy.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1 kg cukru,
  • 200 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Jarzębinę wymieszaj z cukrem i szklanką wody. Doprowadź do wrzenia i zmniejsz ogień, po czym gotuj jeszcze godzinę.
  2. Następnie ostudź, zmiksuj i umieść na patelni. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu aż do zgęstnienia.
  3. Kiedy uzyskasz zadowalającą konsystencję, przełóż konfiturę z jarzębiny do słoiczków i pasteryzuj. Tak przygotowana konfitura z jarzębiny nadaje się do mięs, szczególnie dziczyzny.

Konfitura z jarzębinyfot. Adobe Stock

Sos z jarzębiny

Znakomity sos z jarzębiny możesz przygotować w prosty sposób: świetnie się nadaje do różnego rodzaju mięs, możesz też użyć jako bazy konfitury: 4 łyżki konfitury jarzębinowej wymieszaj z łyżką konfitury żurawinowej, dodaj kieliszek wytrawnego czerwonego wina i trochę soku z pomarańczy. 

Składniki:

  • 250 g owoców jarzębiny w cukrze wcześniej przemrożonych,
  • 75 ml nalewki z jarzębiny,
  • 125 ml czerwonego wina.

Sposób przygotowania:

  1.  Owoce jarzębiny włóż do do naczynia, dolej 75 ml nalewki z jarzębiny i 125 ml czerwonego wina.
  2. Wszystko razem gotuj do odparowania wody. Możesz zagęścić mąką.

Sok z jarzębiny

Niezwykle zdrowy sok możesz zrobić z jarzębiny oraz czarnego bzu. Taki sok zawiera wiele witaminy C i świetnie leczy przeziębienie.

Składniki:

  • 1 kg jarzębiny,
  • 1,5 kg cukru,
  • 0,5 l wody

Sposób przygotowania:

  1. Zagotuj jarzębinę zasypaną 1,5 kg cukru i wodą.
  2. Gotuj na małym ogniu przez ok. 40 minut, po czym dodaj kilogram owoców czarnego bzu i gotuj dalsze 45 minut.

Powstały wywar przecedź, sok z jarzębiny przelej do butelek, pasteryzuj.

Sok z jarzębinyfot. Adobe Stock

Artykuł na podstawie tekstu Roberta Kołacza. Pierwotnie opublikowany 14.10.2011.

Więcej na temat przetworów: Jak zrobić przetwory z pigwy?Przetwory z dyni
Przetwory z jabłek