Jak zrobić gorącą czekoladę?
Składniki na filiżankę:
- Pół tabliczki czekolady
- ¾ szklanki mleka pełnotłustego
- Łyżeczka skrobi kukurydzianej
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
- Szczypta cynamonu
- Łyżeczka masła
Przygotowanie
- Czekoladę posiekaj drobno za pomocą ostrego noża. Mleko wlej do garnka i dodaj masło i cukier.
- Zagotuj i przesiej skrobię kukurydzianą. Następnie włóż połamaną czekoladę i rozpuść.
- Dopraw cynamonem, solą i opcjonalnie innymi dodatkami.
- Serwuj na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
- Możesz udekorować ją piankami marshmallow lub włożyć laskę cynamonu.
Przepis na gorącą czekoladę z chili
Składniki:
- Pół tabliczki czekolady
- Pół szklanki mleka
- ¼ szklanki śmietanki kremówki
- Szczypta soli
- Pół łyżeczki cukru
- Szczypta suszonego chili
- Szczypta mielonego czarnego pieprzu
- Łyżeczka masła
Przygotowanie
- Tabliczkę czekolady posiekaj za pomocą ostrego noża.
- Mleko zagotuj w rondelku z masłem i kremówką.
- Wsyp czekoladę i gotuj do rozpuszczenia.
- Dopraw sola, chili i pieprzem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
- Udekoruj bitą śmietaną lub kawałkami pokruszonej czekolady deserowej lub mlecznej.
Co zrobić, aby była gęsta? Sprawdzone porady
Do przygotowania idealnego, gęstego napoju najlepiej użyć:
- Pół tabliczki czekolady na każdą filiżankę deseru – to skutecznie ulepszy konsystencję
- Używaj gorzkiej lub deserowej – będzie nie tylko gęsta, ale i miała piękny, głęboki kolor
- Nadasz jej delikatniejszej i bardziej kremowej konsystencji po dodaniu płaskiej łyżeczki skrobi kukurydzianej
Zobacz, jak zrobić domową nutellę! Sprawdzony przepis!