Jak zrobić gorącą czekoladę?

Rozgrzewająca gorąca czekolada powinna być gęsta i kremowa. Dodaj do niej ulubione przyprawy, aby nie była nudna! Zobacz nasze porady, jak zrobić ja najlepiej!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu

Jak zrobić gorącą czekoladę?

Składniki na filiżankę:

  • Pół tabliczki czekolady
  • ¾ szklanki mleka pełnotłustego
  • Łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Szczypta cynamonu
  • Łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Czekoladę posiekaj drobno za pomocą ostrego noża. Mleko wlej do garnka i dodaj masło i cukier.
  2. Zagotuj i przesiej skrobię kukurydzianą. Następnie włóż połamaną czekoladę i rozpuść.
  3. Dopraw cynamonem, solą i opcjonalnie innymi dodatkami.
  4. Serwuj na ciepło, zaraz po przygotowaniu.
  5. Możesz udekorować ją piankami marshmallow lub włożyć laskę cynamonu.

Przepis na gorącą czekoladę z chili

Składniki:

  • Pół tabliczki czekolady
  • Pół szklanki mleka
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cukru
  • Szczypta suszonego chili
  • Szczypta mielonego czarnego pieprzu
  • Łyżeczka masła

Przygotowanie

  1. Tabliczkę czekolady posiekaj za pomocą ostrego noża.
  2. Mleko zagotuj w rondelku z masłem i kremówką.
  3. Wsyp czekoladę i gotuj do rozpuszczenia.
  4. Dopraw sola, chili i pieprzem. Podawaj zaraz po przygotowaniu.
  5. Udekoruj bitą śmietaną lub kawałkami pokruszonej czekolady deserowej lub mlecznej.

Co zrobić, aby była gęsta? Sprawdzone porady

Do przygotowania idealnego, gęstego napoju najlepiej użyć:

  1. Pół tabliczki czekolady na każdą filiżankę deseru – to skutecznie ulepszy konsystencję
  2. Używaj gorzkiej lub deserowej – będzie nie tylko gęsta, ale i miała piękny, głęboki kolor
  3. Nadasz jej delikatniejszej i bardziej kremowej konsystencji po dodaniu płaskiej łyżeczki skrobi kukurydzianej

Zobacz, jak zrobić domową nutellę! Sprawdzony przepis!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)