Jak zrobić karmel?

Karmel to doskonały dodatek do deserów, jako polewa do ciast lub baza do zrobienia krówek. Zobacz, jak zrobić karmel własnoręcznie!
Sylwia Kazimierczuk / tydzień temu

Jak zrobić karmel?

Podczas przygotowywania karmelu musisz zachować ostrożność, aby nie poparzyć dotkliwie skóry.

  1. Główne potrzebne składniki to cukier, odrobina wody lub sok z cytryny.
  2. Wybierz patelnię lub garnek, który jest już stary i zużyty - istnieje możliwość przypalenia, dlatego weź naczynie rozważnie.
  3. Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier - taką ilość, aby dokładnie przykrywał całą powierzchnię.
  4. Pozwól, aby roztopił się całkowicie, nie dolewaj wody! Zwilż pędzelek kuchenny sokiem z cytryny i posmaruj ranty patelni lub garnka, aby cukier nie krystalizował.
  5. Gdy nabierze złotego, brązowego koloru karmel jest gotowy.
  6. Jeżeli chcesz zrobić gładki sos karmelowy, dodaj masło i odrobinę śmietany kremówki.
  7. Dokładnie wymieszaj i przelej do słoiczka

Do czego wykorzystać karmel?

  1. Jako polewa do babeczek i muffinek
  2. Dodatek do popcornu - posyp z wierzchu solą lub wymieszaj w sosie karmelowym
  3. Składnik bimbru lub wódki smakowej
  4. Baza do zrobienia karmelków lub lizaków
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)