Jak zrobić karmel?
Podczas przygotowywania karmelu musisz zachować ostrożność, aby nie poparzyć dotkliwie skóry.
- Główne potrzebne składniki to cukier, odrobina wody lub sok z cytryny.
- Wybierz patelnię lub garnek, który jest już stary i zużyty - istnieje możliwość przypalenia, dlatego weź naczynie rozważnie.
- Na rozgrzaną patelnię wsyp cukier - taką ilość, aby dokładnie przykrywał całą powierzchnię.
- Pozwól, aby roztopił się całkowicie, nie dolewaj wody! Zwilż pędzelek kuchenny sokiem z cytryny i posmaruj ranty patelni lub garnka, aby cukier nie krystalizował.
- Gdy nabierze złotego, brązowego koloru karmel jest gotowy.
- Jeżeli chcesz zrobić gładki sos karmelowy, dodaj masło i odrobinę śmietany kremówki.
- Dokładnie wymieszaj i przelej do słoiczka
Do czego wykorzystać karmel?
- Jako polewa do babeczek i muffinek
- Dodatek do popcornu - posyp z wierzchu solą lub wymieszaj w sosie karmelowym
- Składnik bimbru lub wódki smakowej
- Baza do zrobienia karmelków lub lizaków