Do przygotowania aromatycznego kremu brokułowego używamy świeżych brokułów.

Jak zrobić krem z brokułów?

Brokuły to kolejna propozycja na pyszną zupę krem. Radzimy jak przygotować krem z brokułów i podawać na różne sposoby.
/ 03.06.2011 10:24
Do przygotowania aromatycznego kremu brokułowego używamy świeżych brokułów.

Podstawowy przepis

Najpierw gotujemy bulion – warzywny, lub mięsny i doprawiamy wedle uznania. Oczywiście można go zastąpić „kostką rosołową”, np. z braku czasu, ale pamiętajmy, że to już nie to samo. Następnie gotujemy w nim brokuły, wcześniej dzieląc je na różyczki.

Gdy brokuły będą już odpowiednio miękkie (ale nie rozgotowane), wyłączamy gaz, a po wystygnięciu blendujemy wszystko. I gotowe!

Uwaga: Brokuły świeże można zastąpić mrożonymi, mając jednak możliwość wyboru, zawsze wybierajmy świeże warzywa.

Zobacz także: Jak zrobić chłodnik z ogórka?

Inne możliwości

Po pierwsze, możemy zagęścić nasz krem dodając śmietanę lub jogurt naturalny, jeśli zależy nam jednocześnie na niskiej kaloryczności zupy. W przypadku jogurtu, uważajmy by się nam nie zważył.

Najbardziej kremową konsystencję uzyskamy jednak używając śmietany 30%.

Krem z brokułów inaczej niż zwykle

Szczególnie proponujemy dodanie  gorgonzoli i parmezanu.  Przygotowany krem (bez śmietany) jeszcze raz blendujemy z dodatkiem serów. Nadadzą one wyrazistego i niezwykłego smaku zupce.

Kolejną alternatywą jest dodanie awokado, które również wpłynie na zmianę smaku.

Ponadto miksując zupę, możemy dodać sporą garść świeżej bazylii.

Zobacz także: Sposób na zupę-krem

Jak podawać?

Przygotowany krem możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Bez dodatków, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

Ciekawy smak daje także kilka kropel oleju z pestek dyni.

Możemy posypać go posiekaną bazylią, natką pietruszki albo szczypiorkiem.

 Zamiast ziół (lub obok) możemy użyć startego sera żółtego, parmezanu, lub mozzarelli.

Zobacz także: Niskokaloryczna zupa grzybowa