Podstawowy przepis
Najpierw gotujemy bulion – warzywny, lub mięsny i doprawiamy wedle uznania. Oczywiście można go zastąpić „kostką rosołową”, np. z braku czasu, ale pamiętajmy, że to już nie to samo. Następnie gotujemy w nim brokuły, wcześniej dzieląc je na różyczki.
Gdy brokuły będą już odpowiednio miękkie (ale nie rozgotowane), wyłączamy gaz, a po wystygnięciu blendujemy wszystko. I gotowe!
Uwaga: Brokuły świeże można zastąpić mrożonymi, mając jednak możliwość wyboru, zawsze wybierajmy świeże warzywa.
Zobacz także: Jak zrobić chłodnik z ogórka?
Inne możliwości
Po pierwsze, możemy zagęścić nasz krem dodając śmietanę lub jogurt naturalny, jeśli zależy nam jednocześnie na niskiej kaloryczności zupy. W przypadku jogurtu, uważajmy by się nam nie zważył.
Najbardziej kremową konsystencję uzyskamy jednak używając śmietany 30%.
Krem z brokułów inaczej niż zwykle
Szczególnie proponujemy dodanie gorgonzoli i parmezanu. Przygotowany krem (bez śmietany) jeszcze raz blendujemy z dodatkiem serów. Nadadzą one wyrazistego i niezwykłego smaku zupce.
Kolejną alternatywą jest dodanie awokado, które również wpłynie na zmianę smaku.
Ponadto miksując zupę, możemy dodać sporą garść świeżej bazylii.
Zobacz także: Sposób na zupę-krem
Jak podawać?
Przygotowany krem możemy podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Bez dodatków, z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Ciekawy smak daje także kilka kropel oleju z pestek dyni.
Możemy posypać go posiekaną bazylią, natką pietruszki albo szczypiorkiem.
Zamiast ziół (lub obok) możemy użyć startego sera żółtego, parmezanu, lub mozzarelli.
Zobacz także: Niskokaloryczna zupa grzybowa