Najprostszym przepisem na karczochy jest upieczenie ich lub usmażenie z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół i soku z cytryny. Karczochy mogą stanowić samodzielne danie albo być jednym ze składników sałatki, pizzy lub tarty. Mogą też stanowić pyszny dodatek do dań obiadowych.
Karczochy można smażyć, gotować, piec, a także grillować. W przypadku dużych główek można je też faszerować podobnie jak kalarepę.
Spis treści:
- Jak przygotować karczochy?
- Prosty przepis na karczochy
- Przepis na karczochy po rzymsku
- Przepis na sałatkę z karczochów
- Przepis na pieczone karczochy
Jak przygotować karczochy?
Zanim zaczniesz przygotowywać dania z karczochów, musisz je obrać. Na początku odetnij łodygę nad nasadą. Następnie obetnij zewnętrzne, twarde liście oraz końcówki tych, które pozostały na 1/3 wysokości. Na koniec pokrój karczocha na pół i usuń wewnętrzne, niejadalne listki.
W trakcie wstępnej obróbki przygotowane karczochy umieść w zakwaszonej octem lub cytryną misce z wodą, aby nie ściemniały.
Gotowanie
Karczochy zanurz w wodzie w całości. Należy pamiętać, że na jednego karczocha powinien przypadać przynajmniej 1 litr wody. Gotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i kilku kropel cytryny. Całkowity czas gotowania to ok. 35–40 minut, aż warzywa staną się miękkie.
Duszenie
Bardziej aromatyczną możliwością przyrządzenia karczocha, jest duszenie w oliwie. Do 1 szklanki oliwy dodaj 2-3 ząbki czosnku, kilka liści laurowych lub inne suszone zioła wedle uznania. Połówki warzyw powinno się dusić około 30 minut. Do karczochów pasuje białe, wytrawne wino.
Pieczenie
Karczochy można również upiec w piekarniku. Wystarczy natrzeć je oliwą z oliwek i wstawić na 45 minut na 180 stopni.
Jakie karczochy kupować?
Karczochy mogą mieć zielony lub fioletowo-zielony kolor. Powinny być jędrne i posiadać twarde, ostre liście. Płatki powinny ściśle do siebie przylegać. Najlepiej jest przygotować karczochy od razu po przyniesieniu do domu. W razie potrzeby można zamrozić oraz przechowywać do kilku miesięcy.
Prosty przepis na karczochy smażone
Najprostszy przepis na karczochy to usmażenie ich z dodatkiem aromatycznej oliwy, ziół i soku z cytryny. Tak przygotowane będą pysznym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich, a także składnikiem lekkich wiosennych sałatek.
Składniki:
- 6 karczochów,
- sok z 1 cytryny,
- oliwa z oliwek,
- ulubione świeże zioła, np. tymianek,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
-
Wlej wodę do garnka, dodaj sok z cytryny i sól. Zagotuj.
-
Karczochy przytnij na górze na 1/3 wysokości i odetnij dół tuż przy nasadzie ogonka. Obierz zewnętrzne listki i przekrój wzdłuż.
-
Wrzuć je do gotującej się wody na 10 minut.
-
Po tym czasie odcedź i osusz warzywa na ręczniku papierowym.
-
Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć karczochy i drobno posiekany czosnek. Smaż do momentu, aż lekko zbrązowieją.
-
Wyłóż karczochy na talerz, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżym tymiankiem.
fot. Prosty przepis na karczochy/iStock, JackF
Prosty przepis na karczochy po rzymsku
Karczochy po rzymsku, czyli carciofi alla romana, są duszone na patelni, najczęściej w dużych kawałkach. Idealnie smakują oprószone gruboziarnistą solą i lekko skropione sokiem z cytryny.
Składniki:
- 6 karczochów,
- sok z cytryny,
- pęczek pietruszki,
- 50 g bułki tartej,
- 1 ząbek czosnku,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Pietruszkę posiekaj i dodaj do niej oliwę, bułkę tartą, czosnek, sól i pieprz. Wszystko lekko wymieszaj.
- Karczochy przytnij i odetnij dół tuż przy nasadzie ogonka. Obierz zewnętrzne listki i przekrój wzdłuż. Małą łyżeczką wyjmij środek karczocha.
- Tak przygotowane karczochy wstaw do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały.
- Za pomocą łyżeczki nałóż farsz do karczochów.
- Do rondla o grubym dnie wlej kilka łyżek oliwy. Ułóż karczochy łodygą do góry i smaż przez 2 minuty.
- Następnie wlej wodę do połowy wysokości warzyw, przykryj i duś karczochy na wolnym ogniu przez około 30 minut.
fot. Przepisy na karczochy: karczochy po rzymsku/iStock, JackF
Przepis na sałatkę z karczochami
Karczochy, dowolnie przygotowane, mogą świetnie uzupełnić pyszne sałatki. Lubią towarzystwo żółtych i białych serów, świeżej zieleniny, a także pomidorków koktajlowych i lekkich cytrynowych dressingów.
Składniki:
- 4 upieczone karczochy (przepis niżej),
- 1 mała czerwona cebula,
- 200 g pomidorków koktajlowych,
- świeży szpinak,
- garść czarnych oliwek z pestkami,
- 100 g sera feta,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- sok z 1/2 cytryny,
- świeża bazylia,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano.
- Na miskę wyłóż umyte liście szpinaku, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oliwki, cebulę pokrojoną w krążki i pokrojone pieczone karczochy.
- Całość polej przygotowanym sosem z oliwy.
- Na wierzch pokrusz ser feta i dodaj kilka listków bazylii.
- Sałatkę z karczochami podawaj ze świeżym pieczywem albo grzankami.
- Całość przed podaniem skrop sokiem z cytryny.
fot. Przepis na karczochy: sałatka z karczochami/iStock, barol16
Przepis na pieczone karczochy
Karczochy z piekarnika to kolejna propozycja na te warzywa, która może sprawdzić się zarówno w postaci samodzielnej przekąski, jak i dodatku do obiadu czy wspomnianej wyżej sałatki. Przygotujesz je dosłownie w kilka chwil.
Składniki:
- 6 karczochów,
- 2 ząbki czosnku,
- sok z 1 cytryny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
- Karczochy przygotuj jak w pierwszym przepisie i zanurz je w wodzie z sokiem z cytryny.
- Oliwę wymieszaj z czosnkiem, skórką z cytryny, solą i oregano.
- Karczochy wyjmij z wody, osusz, posmaruj przygotowaną oliwą i ułóż na blaszce.
- Przykryj folią aluminiową i piecz przez około 45 minut.
- Pieczone karczochy to świetny dodatek do klasycznego obiadu albo sałatki.
fot. Prosty przepis na karczochy/iStock, carlosgaw
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.08.2020.
Czytaj także:
Proste pomysły na postny obiad
Idealny kurczak z rożna
Co zrobić z żółtek?