Jak przyrządzać karczochy? Najlepsze przepisy na karczochy w wersji pieczonej, smażonej i w sałatce. Sprawdź te propozycje

karczochy przepis fot. iStock, Zakharova_Natalia
Karczochy możesz przygotować na kilka sposobów. Przepisy na karczochy są proste, ale musisz odpowiednio je przygotować. Wystarczy przyciąć je na górze na 1/3 wysokości, odciąć dół tuż przy nasadzie ogonka i obrać zewnętrzne listki. Tak przygotowane karczochy sprawdzą się w sałatce lub jako pyszna przekąska.
Małgorzata Machnicka / 28.02.2024 09:08
karczochy przepis fot. iStock, Zakharova_Natalia

Najprostszym przepisem na karczochy jest upieczenie ich lub usmażenie z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku, świeżych ziół i soku z cytryny. Karczochy mogą stanowić samodzielne danie albo być jednym ze składników sałatki, pizzy lub tarty. Mogą też stanowić pyszny dodatek do dań obiadowych.

Karczochy można smażyć, gotować, piec, a także grillować. W przypadku dużych główek można je też faszerować podobnie jak kalarepę.

Spis treści:

  1. Jak przygotować karczochy?
  2. Prosty przepis na karczochy
  3. Przepis na karczochy po rzymsku
  4. Przepis na sałatkę z karczochów
  5. Przepis na pieczone karczochy

Jak przygotować karczochy?

Zanim zaczniesz przygotowywać dania z karczochów, musisz je obrać. Na początku odetnij łodygę nad nasadą. Następnie obetnij zewnętrzne, twarde liście oraz końcówki tych, które pozostały na 1/3 wysokości. Na koniec pokrój karczocha na pół i usuń wewnętrzne, niejadalne listki.

W trakcie wstępnej obróbki przygotowane karczochy umieść w zakwaszonej octem lub cytryną misce z wodą, aby nie ściemniały.

Gotowanie

Karczochy zanurz w wodzie w całości. Należy pamiętać, że na jednego karczocha powinien przypadać przynajmniej 1 litr wody. Gotuj je w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy i kilku kropel cytryny. Całkowity czas gotowania to ok. 35–40 minut, aż warzywa staną się miękkie.

Duszenie

Bardziej aromatyczną możliwością przyrządzenia karczocha, jest duszenie w oliwie. Do 1 szklanki oliwy dodaj 2-3 ząbki czosnku, kilka liści laurowych lub inne suszone zioła wedle uznania. Połówki warzyw powinno się dusić około 30 minut. Do karczochów pasuje białe, wytrawne wino.

Pieczenie

Karczochy można również upiec w piekarniku. Wystarczy natrzeć je oliwą z oliwek i wstawić na 45 minut na 180 stopni.

Jakie karczochy kupować?

Karczochy mogą mieć zielony lub fioletowo-zielony kolor. Powinny być jędrne i posiadać twarde, ostre liście. Płatki powinny ściśle do siebie przylegać. Najlepiej jest przygotować karczochy od razu po przyniesieniu do domu. W razie potrzeby można zamrozić oraz przechowywać do kilku miesięcy. 

Prosty przepis na karczochy smażone

Najprostszy przepis na karczochy to usmażenie ich z dodatkiem aromatycznej oliwy, ziół i soku z cytryny. Tak przygotowane będą pysznym dodatkiem do dań mięsnych i wegetariańskich, a także składnikiem lekkich wiosennych sałatek.

Składniki:

  • 6 karczochów, 
  • sok z 1 cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • ulubione świeże zioła, np. tymianek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wodę do garnka, dodaj sok z cytryny i sól. Zagotuj.
  2. Karczochy przytnij na górze na 1/3 wysokości i odetnij dół tuż przy nasadzie ogonka. Obierz zewnętrzne listki i przekrój wzdłuż. 
  3. Wrzuć je do gotującej się wody na 10 minut.
  4. Po tym czasie odcedź i osusz warzywa na ręczniku papierowym.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć karczochy i drobno posiekany czosnek. Smaż do momentu, aż lekko zbrązowieją.
  6. Wyłóż karczochy na talerz, oprósz solą, pieprzem i skrop sokiem z cytryny. Podawaj ze świeżym tymiankiem.

karczochy przepisy

fot. Prosty przepis na karczochy/iStock, JackF

Prosty przepis na karczochy po rzymsku

Karczochy po rzymsku, czyli carciofi alla romana, są duszone na patelni, najczęściej w dużych kawałkach. Idealnie smakują oprószone gruboziarnistą solą i lekko skropione sokiem z cytryny.

Składniki:

  • 6 karczochów,
  • sok z cytryny,
  • pęczek pietruszki,
  • 50 g bułki tartej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę posiekaj i dodaj do niej oliwę, bułkę tartą, czosnek, sól i pieprz. Wszystko lekko wymieszaj.
  2. Karczochy przytnij i odetnij dół tuż przy nasadzie ogonka. Obierz zewnętrzne listki i przekrój wzdłuż. Małą łyżeczką wyjmij środek karczocha.
  3. Tak przygotowane karczochy wstaw do wody z sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 
  4. Za pomocą łyżeczki nałóż farsz do karczochów.
  5. Do rondla o grubym dnie wlej kilka łyżek oliwy. Ułóż karczochy łodygą do góry i smaż przez 2 minuty.
  6. Następnie wlej wodę do połowy wysokości warzyw, przykryj i duś karczochy na wolnym ogniu przez około 30 minut. 

karczoch przepisy

fot. Przepisy na karczochy: karczochy po rzymsku/iStock, JackF

Przepis na sałatkę z karczochami

Karczochy, dowolnie przygotowane, mogą świetnie uzupełnić pyszne sałatki. Lubią towarzystwo żółtych i białych serów, świeżej zieleniny, a także pomidorków koktajlowych i lekkich cytrynowych dressingów.

Składniki:

  • 4 upieczone karczochy (przepis niżej),
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 200 g pomidorków koktajlowych,
  • świeży szpinak,
  • garść czarnych oliwek z pestkami,
  • 100 g sera feta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • świeża bazylia,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dressing: oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i oregano.
  2. Na miskę wyłóż umyte liście szpinaku, pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, oliwki, cebulę pokrojoną w krążki i pokrojone pieczone karczochy.
  3. Całość polej przygotowanym sosem z oliwy.
  4. Na wierzch pokrusz ser feta i dodaj kilka listków bazylii.
  5. Sałatkę z karczochami podawaj ze świeżym pieczywem albo grzankami.
  6. Całość przed podaniem skrop sokiem z cytryny.

przepis na karczochy

fot. Przepis na karczochy: sałatka z karczochami/iStock, barol16

Przepis na pieczone karczochy

Karczochy z piekarnika to kolejna propozycja na te warzywa, która może sprawdzić się zarówno w postaci samodzielnej przekąski, jak i dodatku do obiadu czy wspomnianej wyżej sałatki. Przygotujesz je dosłownie w kilka chwil.

Składniki:

  • 6 karczochów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok z 1 cytryny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C.
  2. Karczochy przygotuj jak w pierwszym przepisie i zanurz je w wodzie z sokiem z cytryny.
  3. Oliwę wymieszaj z czosnkiem, skórką z cytryny, solą i oregano.
  4. Karczochy wyjmij z wody, osusz, posmaruj przygotowaną oliwą i ułóż na blaszce.
  5. Przykryj folią aluminiową i piecz przez około 45 minut.
  6. Pieczone karczochy to świetny dodatek do klasycznego obiadu albo sałatki.

karczochy przepis prosty

fot. Prosty przepis na karczochy/iStock, carlosgaw

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.08.2020.

Czytaj także:
Proste pomysły na postny obiad
Idealny kurczak z rożna
Co zrobić z żółtek?

Redakcja poleca

REKLAMA