Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- brokuł,
- kalafior,
- 3 marchewki,
- garść fasoli,
- sól,
- zioła prowansalskie (opcjonalnie).
*Warzywa mogą być świeże lub mrożone.
Przygotowanie:
Warzywa na parze to dietetyczne danie, które jest polecane przez lekarzy i specjalistów od żywienia. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują witaminy i minerały, przez co są bardzo zdrowe. Możesz przygotowywać tak dowolne warzywa. Wszystkie będą smakowały wyśmienicie! Wiele osób lubi podawać je z sosem czosnkowym.
- Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą.
- Brokuł i kalafior podziel na mniejsze części. Marchewkę pokrój w talarki.
- Zagotuj wodę w dużym garnku. Kiedy będzie wrzeć, umieć na garnku wkładkę z warzywami.
- Przykryj garnek przykrywką. Gotuj około 10-15 minut, w międzyczasie sprawdzając miękkość warzyw. Marchewka będzie potrzebowała więcej czasu niż brokuł czy kalafior. Warzywa powinny być al dente.
- Na koniec gotowania dopraw solą i ulubionymi ziołami.
Więcej przepisów na dania na parze:
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze