Warzywa na parze - zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz przepis

Warzywa gotowane na parze zachowują pełnię smaku i wartości odżywczych. Pasują do ryby, mięs, ziemniaków i kasz. Sprawdź, jak je przygotować.
Marta Kosakowska / 03.12.2019 17:00
DRUKUJ PRZEPIS
Warzywa na parze - zdrowy dodatek do obiadu. Zobacz przepis fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • brokuł,
  • kalafior,
  • 3 marchewki,
  • garść fasoli,
  • sól,
  • zioła prowansalskie (opcjonalnie).

*Warzywa mogą być świeże lub mrożone.

Przygotowanie:

Warzywa na parze to dietetyczne danie, które jest polecane przez lekarzy i specjalistów od żywienia. Warzywa gotowane w ten sposób zachowują witaminy i minerały, przez co są bardzo zdrowe. Możesz przygotowywać tak dowolne warzywa. Wszystkie będą smakowały wyśmienicie! Wiele osób lubi podawać je z sosem czosnkowym.

  1. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą.
  2. Brokuł i kalafior podziel na mniejsze części. Marchewkę pokrój w talarki.
  3. Zagotuj wodę w dużym garnku. Kiedy będzie wrzeć, umieć na garnku wkładkę z warzywami.
  4. Przykryj garnek przykrywką. Gotuj około 10-15 minut, w międzyczasie sprawdzając miękkość warzyw. Marchewka będzie potrzebowała więcej czasu niż brokuł czy kalafior. Warzywa powinny być al dente.
  5. Na koniec gotowania dopraw solą i ulubionymi ziołami.

Więcej przepisów na dania na parze:
Dorsz z sosem ziołowym gotowany na parze
Pierś z kurczaka w curry gotowana na parze
 

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)