Fenkuł przepisy fot. Adobe Stock

Fenkuł - przepisy na pyszne dania z koprem włoskim

Fenkuł jest mało znany w naszej kuchni, a szkoda. Jest niezwykle aromatyczny, a do jedzenia nadają się wszystkie jego części. Możesz podać go uduszonego lub upieczonego jako przystawkę, zrobić z niego zupę albo dodać do sałatki.
Małgorzata Machnicka / 01.02.2021 09:17
Fenkuł przepisy fot. Adobe Stock

Fenkuł lub po prostu koper włoski daje wiele kulinarnych możliwości. Można go gotować, grillować, dusić i jeść na surowo. Zawiera dużo olejku lotnego, o bardzo charakterystycznym anyżowym aromacie. Olejki mają korzystny wpływ na trawienie i układ nerwowy, a silne przeciwutleniacze zapobiegają rozwojowi komórek rakowych. Warzywo jest również bogatym źródłem witaminy C. Fenkuł podawany na ciepło, traci posmak anyżku.

Fenkuł ma niską zawartość energetyczną, więc doskonale nadaje się do przyrządzania sałatek i potraw w dietach odchudzających. Przydatne są wszystkie części warzywa. Zielone gałązki mogą służyć do dekoracji czy przyprawienia zupy. Podczas grillowania można na nich układać rybę lub mięso dla dodania aromatu. 

Przy zakupie warto pamiętać, aby wybierać te, które mają twardą i jasną bulwę, zielone pędy i charakterystyczny aromat anyżu

Spis treści:

  1. Duszony fenkuł
  2. Zupa krem z fenkułu
  3. Fenkuły zapiekane z serem
  4. Sałatka z fenkułem
  5. Właściwości fenkułu

Przepis na duszone fenkuły

Składniki:

  • 3 bulwy fenkułu,
  • 3 pomidory obrane ze skórki i posiekane,
  • 2 cebule,
  • 3 łyżki czarnych oliwek bez pestek,
  • 150 ml warzywnego bulionu,
  • 2 łyżki świeżej bazylii,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek, 
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bulwy fenkułu umyj, odetnij zielone części (zachowaj je do dekoracji). Bulwy pokrój wzdłuż w cienkie paski.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż pokrojoną w krążki cebulę. Po kilku minutach dodaj fenkuł. Przykryj i duś kolejne 10 minut.
  3. Następnie dodaj pomidorki przekrojone na pół, oliwki oraz bulion. Znów przykryj i duś jeszcze przez 20 minut – aż fenkuł będzie miękki.
  4. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem duszone fenkuły udekoruj posiekaną bazylią.

Przepis na zupę krem z fenkułu

Składniki:

  • 1 duża cebula,
  • 4 fenkuły,
  • 4 marchewki,
  • 30 g masła,
  • 1/2 łyżeczki curry,
  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie jarzyny posiekaj. W pierwszej kolejności na połowie masła zrumień cebulę, później dodaje pozostałe warzywa.
  2. Całość podsmaż, a następnie zalej bulionem. Dopraw solą i pieprzem i gotuj około 20 minut. Po tym czasie zmiksuj, dodaj śmietanę i resztę masła.
  3. Zupę z fenkułów możesz podawać z grzankami albo wędzonym łososiem.

zupa krem z fenkułu
fot. Adobe Stock

Przepis na fenkuły zapiekane z serem pleśniowym

Składniki:

  • 2 małe fenkuły z nacią (może być też jeden duży, ale trzeba go dłużej dusić),
  • sok z 1 cytryny,
  • 100 g sera pleśniowego,
  • 2 łyżki twarogu półtłustego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Fenkuły umyj i pokrój na 2 części (jeśli są duże - na 4) i przez około 20 minut duś w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego.
  2. Ser pleśniowy pokrusz z twarogiem, dodaj posiekany czosnek, nać z fenkułów i dopraw solą i pieprzem.
  3. Uduszone fenkuły ułóż w formie do zapiekania, posyp mieszanką serową, udekoruj pomidorkami i zapiekaj przez około 15 minut w 220 stopniach.
  4. Danie może służyć jako przystawka, bądź osobny posiłek z dodatkiem pełnoziarnistego pieczywa.

przepisy na fenkuła
fot. Adobe Stock

Przepis na sałatkę z fenkułem

Składniki:

  • 1 fenkuł,
  • garść orzechów włoskich
  • 1 jabłko,
  • 1/2 małej czerwonej cebuli,
  • 100 g rukoli,
  • oliwa z oliwek,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i z wszystkimi przyprawami.
  2. Koper włoski przekrój 4 części i posiekaj na cienkie plasterki.
  3. Na talerz wyłóż umytą rukolę, fenkuł, jabłko pokrojone na plasterki i cebulę posiekaną w piórka.
  4. Sałatkę z fenkułem polej przygotowanym sosem i posyp orzechami włoskimi. Podawaj ze świeżą bagietką.

przepis na sałatkę z fenkułem
fot. Adobe Stock

Właściwości fenkułu

Fenkuł to cenne źródło witamin i minerałów. Oprócz witaminy C, w 50% pokrywa dzienne zapotrzebowanie naszego organizmu na potas i witaminę B1, błonnik w 33% i kwas foliowy w 23%. Potas obniża ciśnienie krwi, zapobiega zawałom i udarom. Błonnik z kolei obniża poziom cholesterolu. Jeden fenkuł zapewnia dzienną dawkę witaminy C, która wspomaga układ odpornościowy i neutralizuje wolne rodniki.

Więcej przepisów na dania z fenkułem:

KOPER WŁOSKI: zastosowania kopru włoskiego i właściwości
KOPER WŁOSKI: zastosowania kopru włoskiego i właściwości
Koper włoski to skarbnica kwasu foliowego, witaminy C, błonnika i innych składników. Jak go serwować?
Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej - przepis
Tarta z fenkułem i szynką na kruchym spodzie z mąki orkiszowej - przepis
Aromatyczne jarzyny zapieczone na kruchym spodzie, w drożdżowym pierogu lub masie ziemniaczanej z mlekiem będą smakować całej rodzinie.
Czy wiesz jak zrobić surówkę z fenkułów?
Czy wiesz jak zrobić surówkę z fenkułów?
Składniki: 400g fenkułów, 1 pęczek koperku, 3 łyżki sosu winegret z musztardą