Po przekrojeniu, bakłażany należy solidnie posolić, odczekać aż puszczą sok (ok. 10 min), a potem koniecznie wypłukać pod zimną, bieżącą wodą. Bez względu na to, czy kroimy je w plastry, czy przekrawamy tylko na pół. Jedyny wyjątek stanowi bakłażan, który wrzucamy wraz z innymi warzywami do duszonych potraw, np. z cukinią i pomidorami. Wystarczy go pokroić w kostkę i wrzucić do rondla.
Aby obrać bakłażan ze skórki, należy go najpierw obsmażyć, opiec lub opalić z każdej strony (skórka powinna być lekko zwęglona), następnie włożyć do plastikowego naczynia i szczelnie przykryć je folią spożywczą. Można go też włożyć do folii do pieczenia i szczelnie zamknąć. Po 15 min. wyjmujemy bakłażana i ściągamy skórkę palcami.
Zobacz także: Jak przyrządzić bakłażany po hiszpańsku?