Oto kilka sposobów na oryginalne ozdobienie zimnych półmisków.
Sałatki z dodatkiem majonezu można dodatkowo ozdabiać wytrawnymi galaretkami, np. posiekanymi lub pokrojonymi w kostkę.
Ciekawą przekąskę stanowią też jaja w pomidorach. Gotujemy jajka, przekrajamy je na pół. Pomidory przekrajamy natomiast na ćwiartki i wyjmujemy wodnisty miąższ. W tak przygotowaną ćwiartkę wkładamy połówkę jajka. Solimy i układamy na dużym talerzu podlanym lekko stężałą galaretą. Na jaja wylewamy jeszcze nieco galarety, aby wypełnić wolne przestrzenie pomiędzy jajem a pomidorem. Udekorować pietruszką.
Inną, ciekawą i smakowitą ozdobą są tzw. muchomorki z pomidorów. Małe ogórki wydrążamy w środku, ale ich nie przekrajamy, nadziewamy pasztetem, upychając go np. trzonkiem noża. Duży, głęboki talerz wypełniamy galaretą przygotowaną na bulionie i osadzamy w niej ogórkowe trzonki. Chłodzimy, jeśli trzonki nie są stabilne. Następnie wybieramy małe pomidorki, przekrajamy je w poprzek i pozbawiamy luźnego miąższu, a następnie osadzamy „kapelusze” na ogórkowych trzonkach.
Wytrawnymi galaretkami, np. z kalafiorów lub jarzębiny można również ozdabiać krojone pasztety.
Zimne mięsa można serwować w sposób następujący: kroimy je cienko i układamy na długim półmisku. Dookoła dajemy wydrążone pomidory, a w nich przycięte na długość szparagi lub zielony groszek. Mięsa pięknie wyglądają również ubrane liśćmi nasturcji i jej kwiatami.
Zobacz też: Kolejność potraw i organizacja stołu