czy można mrozić szparagi fot. Adobe Stock, Dušan Zidar

Czy można mrozić szparagi? Proste triki na mrożenie szparagów

Jeśli zastanawiasz się, czy szparagi można mrozić, mamy dobrą wiadomość - mimo że ich smak nie będzie identyczny jak świeżych, a warzywa nieco stracą na jędrności, to mrożenie szparagów jest możliwe. Wystarczy przestrzegać kilku zasad, aby cieszyć się ich smakiem również zimą.
Weronika Kwaśniak / 18.06.2021 21:36
czy można mrozić szparagi fot. Adobe Stock, Dušan Zidar

Sezon na szparagi jest dość krótki. Zazwyczaj zaczyna się w kwietniu, a kończy w czerwcu (czasem świeże szparagi można dostać jeszcze na początku lipca). To dlatego wiele z nas próbuje zachować smak tych sezonowych warzyw również na chłodniejsze miesiące.

Czy można mrozić szparagi?

Tak, jak najbardziej - trzeba jednak mieć na uwadze, że z pewnością nie będą tak samo jędrne, jak świeże szparagi. Mimo to, nie stracą walorów smakowych, więc warto je zachować na zimowe miesiące. Staną się wtedy doskonałym składnikiem kremu ze szparagów, możesz je też dodać do makaronu, albo przygotować według naszego przepisu sos do szparagów.

Jak mrozić szparagi?

  1. Szparagi do zamrożenia dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Następnie oderwij zdrewniałe końcówki.
  3. Teraz szparagi należy zblanszować. W tym celu w garnku zagotuj wodę. Nie musisz jej solić - oczywiście możesz to zrobić, radzimy jednak by pozostawić wrzątek nieosolony. Dzięki temu, gdy po kilku miesiącach będziesz gotować mrożone szparagi, unikniesz podwójnej dawki soli.
  4. Gdy woda zacznie wrzeć, wrzuć na nią szparagi i pozostaw dosłownie na 2-3 minuty. Potem przelej obficie lodowatą wodą. Nie warto pomijać etapu blanszowania - jeśli zamrozisz zupełnie surowe warzywa, musisz liczyć się z tym, że ich struktura będzie później daleka od ideału.
  5. Zblanszowane szparagi dokładnie osusz. Potem owiń ciasno folią spożywczą i umieść w zamrażarce. Jeśli zależy ci na tym, by się nie posklejały, musisz poowijać każdego szparaga osobno. Jeśli nie robi ci to różnicy, owiń cały pęczek.
  6. Uwaga - mrożone szparagi nie wymagają później rozmrażania. Najlepiej od razu wrzucać je na wrzącą wodę, aby nie stały się rozmiękłe. 

Sprawdź nasze przepisy na dania ze szparagami:

Szparagi w szynce z sosem - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce z sosem - przepis na efektowną przekąskę
Szparagi w szynce serwuj z majonezowym sosem. Do tej przekąski najlepiej wykorzystać szynkę parmeńską lub konserwową albo wędzony boczek.
Szparagi z łososiem - pyszny i sprawdzony przepis
Szparagi z łososiem - pyszny i sprawdzony przepis
Szparagi z łososiem to doskonały pomysł na kolację dla dwojga. Danie przygotujesz w nie więcej niż 30 minut.
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!
Jak zrobić szparagi z makaronem? Prosty i sprawdzony przepis krok po kroku!
Polecamy zwłaszcza w wersji z makaronem tagliatelle! Proste i niewymagające danie, które zabierzesz na lunch do pracy lub szkoły. Najlepsze w sezonie!
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Szparagi w cieście - przepis Ani Starmach
Pyszne szparagi zapiekane!
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
Szparagi z polędwiczkami - przepis składniki i przygotowanie
W sosie pomarańczowym - nietypowe połączenie!
Francuskie kanapki ze szparagami - przepis składniki i przygotowanie
Francuskie kanapki ze szparagami - przepis składniki i przygotowanie
Francuskie śniadanie - kanapka z szynką, pomidorami, jajkiem i szparagami!
Zupa krem z białych szparagów - przepis
Zupa krem z białych szparagów - przepis
Aby krem ze szparagów miał przyjemny, słodkawy smak, zupę ugotuj z dodatkiem zarumienionej cebulu. Przesmażoną zalej bulionem, dodaj szparagi, ugotuj i zmiksuj.
Przepisy Magdy Gessler - grillowany łosoś ze szparagami
Przepisy Magdy Gessler - grillowany łosoś ze szparagami
Prosty, pyszny i zdrowy posiłek. Znakomity w sezonie szparagowym. Zarówno zielone szparagi jak i łososia grilluje się bardzo szybko.
Roladki wieprzowe ze szparagami - przepis
Roladki wieprzowe ze szparagami - przepis
Roladki można polać sosem beszamelowym i zapiec. Sprawdź przepis na tę wiosenną pyszność!