Reklama
Ilość kalorii: 150
Czas przygotowania: 50 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 2 duże pęczki białych szparagów
  • 1 l bulionu drobiowego (może być ugotowany z 2–3 listkami szałwii świeżej lub szczyptą suszonej albo z cebulą zrumienioną na maśle)
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietanki 30 proc. tłuszczu
  • cukier
  • sól
  • pieprz
  • groszek ptysiowy lub minigrzanki
Reklama
Przygotowanie:
  1. Szparagi umyj, odłam lub odetnij ich zdrewniałe końce. Za pomocą obieraka do warzyw obierz łodygi, zaczynając poniżej główki i idąc ku dołowi. Odetnij główki (2–3 cm) z łodygi.
  2. Łodygi szparagów zalej wodą, zagotuj, dodaj sól i cukier, gotuj 15 min. Dodaj główki szparagów, gotuj całość do miękkości. Łodygi i połowę główek zmiksuj z częścią bulionu.
  3. Zmiksowane szparagi przetrzyj przez sito. Dodaj do pozostałego gorącego bulionu, zagotuj. Mąkę przesmaż na maśle bez rumienienia. Rozcieńcz częścią zupy, dodaj do reszty, zagotuj.
  4. Zupę dopraw do smaku, zabiel śmietanką, nie gotuj. Pozostałe główki szparagów rozłóż do talerzy, zalej zupą. Podawaj z groszkiem ptysiowym lub minigrzankami z bułki.
Reklama
Reklama
Reklama