Jak przechowywać awokado? Proste triki na to, by dłużej zachowało świeżość

jak przechowywać awokado fot. Adobe Stock, lukesw
Jak przechowywać awokado? Przekrojone awokado szybko czernieje. Możesz jednak umieścić je w szczelnym pojemniku z pokrojoną cebulą, aby wydłużyć jego świeżość przez kolejne 2 doby.
Weronika Kwaśniak / 04.02.2022 11:03
jak przechowywać awokado fot. Adobe Stock, lukesw

Chociaż cenimy awokado ze względu na jego walory odżywcze i smakowe, nie da się ukryć że przechowywanie awokado może przysparzać problemów. Szczególnie, jeśli przekroisz owoc i wykorzystasz np. tylko jedną połówkę. Druga wtedy błyskawicznie ciemnieje. Dotyczy to zresztą także przekąsek przygotowanych z tego owocu: śniadanie z awokado czy sałatka z awokado powinny być zaserwowane jak najszybciej, aby kolor nie stał się nieestetyczny. Zatem jak przechowywać awokado, by dłużej pozostało świeże?

Jak przechowywać awokado w całości?

Przechowywanie nieobranego awokado teoretycznie nie jest dużym problemem. Co jednak w hipotetycznej sytuacji: kusząca promocja w sklepie sprawia, że kupujesz dużą ilość awokado w zapasie. Jak je przechować, by nie straciło świeżości? Przede wszystkim wybierz te okazy, które są jeszcze niedojrzałe. Umieść je w szufladzie lodówki i wyjmuj do przyrządzania według potrzeb. Uwaga - musisz wtedy uwzględnić fakt, że awokado musi dojrzeć. Aby stało się to ekspresowo, wyjmij je z lodówki i włóż je do zamkniętej, papierowej torby na 24-48 godzin. 

Jak przechowywać przekrojone awokado, by nie poczerniało?

Jeśli potrzebujesz wykorzystać tylko połówkę awokado, nie przejmuj się - proces czernienia niewykorzystanej części owocu, można zdecydowanie opóźnić. 

  • Nie obieraj niewykorzystanej połówki awokado. Pozostaw ją w skórce, dzięki czemu zmniejszysz dopływ tlenu do miąższu.
  • Owiń połówkę awokado w folię spożywczą. Uwaga - tutaj precyzja ma wyjątkowe znaczenie. Zrób to bardzo ciasno i nie pozwól, aby pod powierzchnią folii znalazły się jakiekolwiek pęcherzyki powietrza. Włóż do lodówki. W ten sposób awokado nie powinno stać się poczerniałe przez około 48 godzin.
  • Jeśli masz ochotę wypróbować inny sposób na to, jak przechowywać awokado, umieść je w szczelnie zamkniętym pojemniku razem z posiekaną cebulą. To uchroni je przed czernieniem, ale musisz brać pod uwagę, że awokado może przejść zapachem cebuli. W większości przypadków nie jest to jednak problematyczne - smak owocu zyskuje tylko na intensywności. Przechowywanie awokado z cebulą wydłuży jego świeżość na około 48 godzin.

Zobacz też przepisy z wykorzystaniem awokado:

Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado. Najprostszy przepis na Wielkanoc
Jajka faszerowane awokado to dobry pomysł na ciekawą przystawkę na święta wielkanocne. Dodaj do nich kolorowego pieprzu i świeżego szczypiorku.
Kulinarny express - Nutella z awokado bez cukru
Kulinarny express - Nutella z awokado bez cukru
Nutella na bazie prażonych orzechów laskowych oraz awokado doskonale smakuje zarówno na kanapkę, jak i do wyjadania łyżkami ze słoika. Jest w dodatku bez cukru, co sprawia, że możemy sięgać po nią odrobinę częściej! Sprawdźcie!
Sałatka z awokado i boczkiem - przepis video
Sałatka z awokado i boczkiem - przepis video
Sycąca, efektowna, kolorowa, a do tego... pyszna! Oto sałatka z awokado i boczkiem!
Sałatka z awokado - przepis składniki i przygotowanie
Sałatka z awokado - przepis składniki i przygotowanie
Dodaj prażone siemię lniane i skrop orientalnym winegretem!
Awokado zapiekane z jajkiem
Awokado zapiekane z jajkiem
Zaskocz wszystkich pomysłowością. Zdziwisz się, jakie to proste!

Redakcja poleca

REKLAMA