Jak gotować kalafior? Kalafior często wydaje nam się na tyle zwyczajny, że nie poświęcamy mu w kuchni zbyt dużo uwagi – przeważnie wrzucamy go do zupy jarzynowej jako jeden z wielu jej składników lub podajemy jako dodatek do drugiego dania. Zachęcamy jednak, by spojrzeć na to warzywo z nieco innej kulinarnej strony i na nowo docenić jego smak. Wiesz na pewno, jak gotować kalafior odpowiednio?
fot. Fotolia
Zacząć trzeba jednak od tego, jak należy przygotowywać kalafior do dalszego wykorzystania. Choć to popularne w Polsce warzywo, wciąż wielu jego wielbicieli nie robi tego prawidłowo. Sztuki tej uczy Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.
Jak gotować kalafior krok po kroku
- Na początku należy oddzielić różyczki od łodygi.
- Przed dalszą obróbką różyczki warto namoczyć w słodkiej lub kwaśnej wodzie. W ten sposób upewnimy się, że w środku nie czają się małe owady – kalafior jest dość wilgotny, a porowata struktura kwiatowa warzywa sprawia, że przepłukanie go może okazać się niewystarczające.
- Co ważne, nie wyrzucamy łodygi! Po obraniu jest jędrna i soczysta (przypomina głąb kapusty), dlatego dobrze smakuje na surowo lub jako składnik sałatki. Łodygę można też wykorzystać, dodając ją do wywaru na zupę.
- Jeśli kalafior namoczymy, to potem wystarczy go gotować jedynie ok. czterech minut we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Właściwie ugotowane warzywo powinno być jędrne.
-
fot. Fotolia
Przepisy na dania z kalafiorem
Już wiemy, jak należy gotować kalafior – teraz czas na dania, w których kalafior sprawdzi się znakomicie! Jak radzi Piotr Murawski, warto, zwłaszcza, gdy na straganach królują świeże dorodne główki kalafiora, odejść od utartych przyzwyczajeń i pokusić się o nowe potrawy z wykorzystaniem kalafiora.
fot. Fotolia
Zobaczcie kilka bardzo ciekawych propozycji na dania z kalafiorem!
fot. Fotolia
Na podstawie materiałów prasowych przepisy.pl