Mrożenie jedzenia to najlepsza technika konserwowania żywności - korzysta z niej prawie każda z nas. Mrożone produkty zachowują wszystkie składniki mineralne oraz witaminy. Nie tracą wyglądu, zapachu ani smaku po rozmrożeniu. Co więcej, pozwala zaoszczędzić czas i pieniądze oraz oszczędzić samą żywność - ma więc tylko plusy.
Jak długo można mrozić żywność? Wszystko zależy od rodzaju produktu. A mrozić można dosłownie wszystko: warzywa, owoce, mięso, ryby, pieczywo. Najlepiej jest zamrażać małe porcje, takie, które będą wykorzystane zaraz po rozmrożeniu.
Należy pamiętać, że mrożenie nie przedłuża okres przydatności w nieskończoność - nie wszystkie produkty mogą być tak samo długo przechowywane.
Tabela długości okresu mrożenia
Rodzaj żywności |
Czas przechowywania w zamrażalniku w miesiącach |
Baranina |
9 |
Bażant, gęś, kaczka, tatar |
4 |
Brzoskwinie, morele, kurczak |
10 |
Chleb, ciasto, ryby: węgorz, śledź, halibut, łosoś, makrela, szprotka |
3 – 4 |
Cielęcina, grzyby, warzywa w tym warzywa strączkowe |
8 |
Dziczyzna |
12 |
Wieprzowina, kiełbasa, kotlety wieprzowe |
6 |
Gulasz |
3 – 6 |
Kiełbasa smażona |
1 – 2 |
Mięso do gotowania |
10 – 12 |
Mięso gotowane |
4 – 6 |
Mięso mielone tłuste |
2 – 3 |
Ryby: dorsz, szczupak, lin, flądra, szczupak i łosoś morski |
5 – 7 |
Truskawki, wiśnie |
3 |
Wołowina |
10 – 12 |
Żółty ser |
2 – 4 |
Co wolno a czego nie wolno mrozić?
Mrozić można zdecydowaną większość produktów. Najczęściej mrozimy mięso, ryby i warzywa. Świetnie mrozi się również chleb, owoce czy jajka.
Czego nie powinniśmy zamrażać? Nie nadają się do tego tłuste przetwory mleczne - śmietana czy majonez - tracą nie tylko smak, ale również wyjątkową konsystencję. Sery, zarówno te żółte jak i białe czy pleśniowe, mrożone w dużych kawałkach, mogą się kruszyć - nie wpływa to jednak na ich wartości odżywcze. Z warzyw odradza się mrożenie rzodkiewki i wcześniej ugotowanych ziemniaków, ponieważ tracą smak.
Należy pamiętać, że nie wolno zamrażać już raz mrożonego produktu, bo mogą się w nim wytworzyć toksyczne substancje.
Jak mrozić żywność?
Nigdy nie wstawiaj do zamrażalnika ciepłych potraw, bo pokryje je gruba warstwa lodu (a dodatkowo możesz popsuć zamrażarkę). Uważaj również, gdy wkładasz świeże potrawy do zamrażalnika, aby nie stykały się z uprzednio zamrożonymi.
Jak mrozić żywność? Jedzenie pakuj w foliowe woreczki wielokrotnego użytku albo w szklane lub plastikowe opakowania. Pamiętaj, aby każdy produkt opisać datą zamrożenia - ułatwi to późniejsze porządki i segregację.
Więcej kulinarnych porad: