Jajka faszerowane pieczarkami – składniki
Jedną z propozycji potrawy na Wielkanoc są jajka z dodatkiem pieczarek. To danie bardzo łatwe w przygotowaniu, do którego nie będziesz potrzebować wiele składników – za to wyglądają i smakują wyśmienicie.
- 6 jajek
- cebulę
- 30 dag pieczarek
- zieloną pietruszkę (świeżą lub suszoną)
- odrobinę masła
- ok. 20 g majonezu
- sól i pieprz
- kiełki rzodkiewki, brokuła lub świeża zielenina – opcjonalnie do dekoracji
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo, a następnie ostudź w zimnej wodzie, obierz ze skorupek
- Jajka przekrój wzdłuż i ostrożnie wyjmij łyżeczką żółtka
- Żółtka przełóż do miski i roznieć widelcem
- Pieczarki umyj, osusz i pokrój w plasterki. Cebulę posiekaj drobno i podsmaż na patelni na złoty kolor
- Do zeszklonej na patelni cebuli dodaj odrobinę masła, dodaj pieczarki, dopraw do smaku solą i pieprzem
- Pieczarki i cebulę ostudź i zmiel – najlepiej w maszynce do mięsa, możesz także użyć blendera. Dodaj zgniecione żółtka, pietruszkę i 2/3 przygotowanej ilości majonezu, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj
- Połówki jajek wypełnij farszem, udekoruj pozostałą częścią majonezu.
To bardzo prosty, a jednocześnie smaczny i wiosenny przepis na jajka faszerowane w innej niż dotychczas odsłonie. Smacznego!
Faszerowane pieczarkami ze słoika
Składniki:
- 4 łyżki majonezu
- pęczek posiekanej pietruszki
- 8-10 jajek
- kukurydza z puszki
- pieczarki marynowane
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżki jogurtu
Przygotowanie:
- Ugotuj jajka na twardo i dokładnie ostudź. Następnie przekrój na pół i wydrąż żółtka.
- Przełóż do miski i połącz razem z jogurtem i majonezem.
- Pokrój pietruszkę i marynowane pieczarki. Połącz z kukurydzą z puszki.
- Dopraw solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj. Zmiel za pomocą blendera na gładko lub pozostaw niewielkie cząstki.
- Przełóż do połówek jajek i podawaj z kleksem z majonezu.
Wersja z orzechami
Składniki:
- garść orzechów włoskich lub laskowych
- pieczarki ze słoika
- 4 łyżki majonezu
- czerwona papryka
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 8-10 jajek
- pęczek koperku
Przygotowanie:
- Jajka ugotuj na twardo lub półmiękko w zależności od preferencji.
- Po wystudzeniu wydrąż żółtka i wymieszaj z pokrojonymi w drobną kosteczkę pieczarkami.
- Dodaj majonez oraz drobno posiekane orzechy włoskie lub laskowe.
- Pokrój paprykę i połącz z posiekanym koperkiem.
- Całość zblenduj na gładko i przełóż nadzienie do wydrążonych jajek.
- Podawaj z kleksem ze śmietany lub jogurtu.
Te pomysły także mogą ci się przydać!
Pyszny pomysł na wielkanocne jajka w szynce!
Jajka w niecodziennej odsłonie - zawijane w boczku ze szpinakiem!
Jak sprawdzić, czy kupiłaś świeże jajka? To proste!