POLECAMY

Wielkanocne jajka - kurki

Przepis na podanie jaj na Wielkanoc - jajka w kształcie kurek.
Wielkanocne jajka - kurki

Składniki:

  • 2 szt jajka kurze,
  • 2 szt jajka przepiórcze,
  • 1 plasterek marchewka,
  • natka pietruszki,
  • 1 kawałek papryka czerwona

Sposób przygotowania:

Potrzebujemy jajka kurze i przepiórcze.  Jajka gotujemy w osolonej wodzie ,studzimy i obieramy. Z jajka kurzego robimy dużą kurę ścinamy spód, żeby kura stała na talerzu. Robimy jej grzebień z plasterka marchewki-wycinając ząbki i oczy z pieprzu. Z jajka przepiórczego robimy kurczaczka. Przecinamy jajko w ząbki, otwieramy .Ostrożnie żeby nie uszkodzić żółtka, na żółtku robimy oczy i dziób z papryki czerwonej. Podajemy na stół wielkanocny.

Autor: iwa643.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/3 lata temu
zrobiłam kurki dla synka :) zachwyt nieziemski :)
/7 lat temu
co roku gotuję w łupinach cebuli , najbardziej podobają mi się , następnie drapie ostrzem skrobaka .Cudo .Spotkałam się z tylko ugotowanymi,łatwizna.
/7 lat temu
jakie śliczne jajka!! :)