Najpopularniejsze w Polsce są jajka kurze. Te, które kupujemy w sklepach to najczęściej klasa A, czyli przeznaczona do handlu. Są klasyfikowane według wagi i posiadają rozmiary od S do XL. Jedyna różnica jest taka, że za większe jajka zapłacimy więcej.
Polecamy: Wielkanoc z dietą Dukana - co jeść w II fazie?
Nie powinniśmy ulegać informacjom o charakterze reklamowym na opakowaniu. Pamiętajmy, że nie sugerujemy się kolorem skorupki ani żółtka. To, co będzie nas interesowało to oznaczenia umieszczone na skorupce (najczęściej różowego koloru). Dla klienta to nie lada zagadka. Jak rozszyfrować jedenastocyfrowy znak?
Przykład oznaczenia umieszczonego na jajku: 2-PL-24071304
Pierwsza cyfra oznacza rodzaj chowu, PL to oznaczenie kraju, a ostatni numer to kod województwa, powiatu i fermy. Najważniejsza dla konsumentów jest początek oznakowania, który informuje w jakich warunkach hodowane są kury znoszące dla nas jajka.
Wyróżniamy cztery rodzaje kodów jajek:
Jeśli widzimy, że pierwszą cyfrą na skorupce jest zero, możemy bez chwili wahania kupić takie jajka. Mamy w ten sposób pewność, że produkt jest zdrowy. Kury pochodzą z fermy ekologicznej. Nie są trzymane w klatkach, ich pożywienie nie ma chemicznych dodatków.
1
To jajka pochodzące od kur z wolnego wybiegu, mimo to kury są karmione sztucznymi paszami. Ma to negatywny wpływ na jakość i smak jajek.
2
Jajka pochodzą z chowu ściółkowego. Kury nie mają wolnego wybiegu, są zamknięte w kurniku.
3
Najgorsza klasa jajek z chowu klatkowego. Kury trzymane są w ciasnych klatkach, karmione sztucznymi paszami i faszerowane antybiotykami. Pamiętajmy, że kupno takich jajek to również większe prawdopodobieństwo zakażenia salmonellą.
Małe gospodarstwa wiejskie nie muszą znakować sprzedawanych jajek. Zazwyczaj można nabyć je na targach i jarmarkach. Znalezienie jednego, zaufanego producenta, to najlepszy sposób na jajka dobrej jakości.
Zobacz także: Żywność ekologiczna czy tylko moda na eko-jedzenie?
Smacznego jajka!