Jabłka to bogactwo witamin i minerałów. W okresie jesiennym króluje Szara Reneta, Papierówka czy Paulared. Idealnie smakują w tartach, szarlotkach lub z ryżem na mleku. Soczysta i aromatyczna kaczka w połączeniu z jabłkami lub gruszkami sprawdzi się na rodzinne spotkania. Zobacz i przekonaj się jak można przygotować jabłka na wiele sposobów!
Kaczka z jabłkami
Oto składniki na kaczkę z jabłkami:
- tuszka kaczki
- 4 średnie jabłka
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Jak zrobić kaczkę z jabłkami?
Kaczkę dokładnie myjemy i odcinamy nadmiar skóry. Następnie nacinamy tłuszcz. Posypujemy sola i zmielonym pieprzem. Następnie cebule siekamy na mniejsze plasterki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki. Czosnek przeciskamy przez praskę i smarujemy nim wierzch kaczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy przez godzinę w 190 stopniach Celsjusza. Tak przygotowaną kaczkę podajemy w całości lub podajemy pokrojoną w plastry z dodatkiem pieczonych ziemniaków i surówki.
Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami
Oto składniki na tartę z jabłkami:
- 250 g mąki pszennej
- szczypta soli
- pół kostki masła
- łyżka wody
- pół szklanki cukru
- sok z cytryny
- pół kilo jabłek odmiany Szara Reneta lub Jonagold
- 2 jajka
Jak zrobić tartę z jabłkami?
Mąkę pszenną ugniatamy razem z masłem, cukrem, jajkami oraz szczyptą soli. Zawijamy w folię spożywczą i dzielimy na pół. Wkładamy do zamrażalnika na 30 minut do stwardnienia. Jabłka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dusimy pod przykryciem przez 15 minut do miękkości. Podlewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy do przestygnięcia. Rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie. Nakłuwamy widelcem na powierzchni ciasta. Spód pieczemy przez 15 minut do zezłocenia. Wkładamy nadzienie z jabłek do środka i przykrywamy kratką z ciasta. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Tak przygotowaną tartę z jabłkami możemy podawać z odrobiną cynamonu lub z lodami waniliowymi.
Dżem jabłkowy
Dżem z jabłek
Oto składniki na dżem z jabłek:
- kilogram jabłek
- szklanka wody
- sok z cytryny
- saszetka pektyny
- 250 g cukru
- łyżka cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
Jak zrobić dżem z jabłek?
Jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka. Dusimy razem z wcześniej wyciśniętym sokiem z cytryny oraz wodą. Dosypujemy saszetkę pektyny. Dosypujemy cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową. Gotujemy przez 30 minut. W międzyczasie sterylizujemy słoiki. Dżem przekładamy w słoiki i zakrywamy szczelnie pokrywką. Układamy dnem do góry. Tak przygotowany dżem z jabłek jest ciekawym dodatkiem do naleśników, ciast lub sosów.
Placki z jabłkami
Placki z jabłkami
Oto składniki na placki z jabłkami:
- 3-4 średnie jabłka
- 2 jajka
- 2 szklanki mąki
- szklanka jogurtu
- szczypta cynamonu
- szczypta cukru
- szczypta soli
Jak zrobić placki z jabłkami?
Jabłka dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Jajka roztrzepujemy w misce i dodajemy jogurt, przesianą mąkę, cynamon oraz sól. Wszystko dokładnie miksujemy i mieszamy z jabłkami. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy placki. Z każdej strony po minucie – do zbrązowienia. Następnie przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Tak przygotowane placki ziemniaczane podajemy oprószone cukrem pudrem lub polane miodem.
Ciasto jabłkowo-cynamonowe
Ciasto z jabłkami
Oto składniki na ciasto z jabłkami:
- 5 jabłek
- cynamon
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 jajka
- skrobia ziemniaczana
- ekstrakt waniliowy
- 2 łyżki kakao
Jak zrobić ciasto z jabłkami?
Dokładnie myjemy jabłka i kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy cynamonem i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę. Jajka ubijamy na gładką i puszysta masę. Stopniowo przesypujemy mąkę i kakao. Łączymy mokre i suche składniki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Tak przygotowane ciasto podajemy na ciepło z lodami waniliowymi lub oprószone cukrem pudrem.