jak uratować potrawę, jak uratować przypaloną potrawę, jak uratować przesoloną potrawę fot. Fotolia

Jak uratować potrawę - 10 trików

Przypalona, przesolona, a może zbyt ostra? Są na to sposoby!
Weronika Kwaśniak / 21.07.2014 13:15
jak uratować potrawę, jak uratować przypaloną potrawę, jak uratować przesoloną potrawę fot. Fotolia
Nawet najbardziej doświadczonemu kucharzowi może się czasem przydarzyć kulinarna katastrofa - przypalone mięso, przesolona zupa lub zbyt ostry sos. Jak uratować taką potrawę? Sprawdź nasze sposoby!

Jak uratować przesoloną potrawę?

  1. Jeżeli przesolisz zupę, włóż do niej surowego ziemniaka. Nie krój go, tylko obierz ze skórki i gotuj przez około 10 minut - warzywo wchłonie w siebie sól, a zupa będzie uratowana.
  2. Do przesolonej potrawy dodaj pokrojone na kawałki jabłko. Pamiętaj jednak, aby go zbytnio nie rozdrobnić, ponieważ potem możesz mieć problemy z wyjęciem wszystkich cząstek owocu. Gotuj jabłko w potrawie przez 10 minut - podobnie jak ziemniak, wchłonie sól, a danie nie powinno nabrać owocowego aromatu.
  3. Zamiast jabłka lub ziemniaka, możesz umieścić w potrawie kawałek kromki chleba. Gotuj przez kilka minut, a pieczywo wciągnie w siebie nadmiar soli.

Jak uratować przypaloną potrawę?

  1. Jeśli przypaliłaś zupę, istnieje na to bardzo prosta metoda. Włóż do niej połówkę cebuli i gotuj przez kilka minut, a po smaku spalenizny nie będzie nawet śladu.
  2. W przypadku przypalonej zupy zbawienna może się znowu okazać kromka chleba (najlepiej ze skórką lub sama skórka). Włóż ją do zupy i pozostaw tak na 15-20 minut (nie gotuj!).
  3. Kiedy przypalisz ziemniaki, wyrzuć te, które są spalone, a pozostałe gotuj w garnku ze świeżą wodą.
  4. Jeśli przypaliłaś mięso, starannie odkrój spaloną część. Pozostały kawałek straci nieprzyjemny posmak, gdy dodasz sporo przypraw i udusisz go w sosie.
  5. Nigdy nie mieszaj przypalonej potrawy - danie wyciągaj delikatnie, warstwami. To, co na górze, będzie najmniej przypalone i prawdopodobnie da się jeszcze wykorzystać. Jeżeli jednak zamieszasz potrawę, prawdopodobieństwo uratowania jest dużo mniejsze.

Jak uratować zbyt ostrą potrawę?

  1. Dodaj do zbyt pikantnego dania odrobinkę soku z cytryny - dzięki niemu nieprzyjemny smak zostanie nieco zneutralizowany.
  2. Ratunkiem może okazać się również nabiał - dołóż do ostrej potrawy trochę śmietany lub jogurtu naturalnego, a danie nie będzie aż tak pikantne.

Sprawdź inne porady kulinarne:

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/15.04.2017 18:25
Dodałam soku z cytryny i nie pomogło!!:(
/07.12.2016 10:30
Na ostrą potrawę mi pomogły 2 łyżki śmietany 18% i sól. Dziękuję.
/14.09.2016 16:16
Mi pomogl sok z cytryny polecam :)
POKAŻ KOMENTARZE (1)