Ciasto na pizzę - jak je zrobić?
Ciasto na pizzę robi się z pszennej mąki, oliwy, drożdży, soli i wody (ewentualnie mleka). Z tych samych składników, użytych w odpowiedniej proporcji, można przygotować ciasto cienkie i puszyste. Do cienkiego dodaje się tylko mniej drożdży i już nie odstawia, by rosło drugi raz.
Z wyrośniętego ciasta na pizzę formuje się placki – najlepiej wałkiem – które można potem układać luźno na dużej blasze lub piec w okrągłej formie. Placki smaruje się sosem, zwykle pomidorowym, rzadziej śmietanowym, układa na nich składniki i posypuje startym serem. Pizzę piecze się ok. 30 min w piecu lub gorącym piekarniku.
Sprawdzone dodatki do pizzy
Samo ciasto na pizzę nie wystarczy, liczą się też dodatki! Na pizzy można układać wiele różnych składników. Ponieważ jednak włoska kuchnia uchodzi za bardzo prostą, radzimy wybrać nie więcej niż 2–3 dodatki. Wtedy nadamy daniu wyrazisty smak. Najsmakowitsze zestawienia dodatków to szynka z pieczarkami, szynka i ananas, kiełbasa pepperoni, pomidor i oliwki albo sam pomidor, czosnek oraz oliwki.
Na serze czy pod serem?
Składniki, które zawierają mało wody lub tłuszczu, np. pieczarki, szynka, papryka, najlepiej jest przykryć warstwą sera. Wtedy nie wyschną w czasie pieczenia.
Na serze natomiast warto kłaść np. plastry pomidora czy pepperoni. Ładnie się przypieką i będą lepiej smakować.
Tekst z "Przyjaciółki"