Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto:
- 25 dag mąki szymanowskiej
- 15 g drożdży piwnych
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- oliwa do posmarowania blachy
- ew. jeden ugotowany ziemniak
Na nadzienie:
- 50 dag cebuli
- szklanka mleka
- 3 łyżki masła lub oliwy
- 3 żółtka
- 20 dag ostrego żółtego sera
- sól, pieprz , gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
- Drożdże wymieszać z czterema łyżkami ciepłej (nie gorącej!) wody z dodatkiem łyżeczki cukru (żeby drożdże lepiej pracowały) i odstawić do wyrośnięcia na kwadrans. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić dołek, wlać pracujące drożdże. Zagniatać rękami, powoli dolewając resztę ciepłej wody. Ciasto wyrabiać ręcznie ok. 10 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Uformować je w kulę, nakłuć, włożyć do naczynia, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Kiedy ciasto urośnie i podwoi objętość uformować go rękami na wielkość blachy i rozciągnąć na grubość około 3 mm. Jeżeli chcemy zrobić pizzę na grubszym spodzie, to do wyrabianego ciasta należy dodać ugotowany ziemniak – będzie puszyste. Przygotowane ciasto uformować ręcznie, dopasowując do kształtu okrągłej blaszki. Pozostawić rant ok. 1 cm.
- Cebulę obrać, opłukać, pokroić w plastry. W rondelku rozgrzać masło lub oliwę, wrzucić cebule, dusić do miękkości. Gdy już dobrze zmięknie, oprószyć mąką, dodać mleko, mieszając, zagotować i odstawić. Zaciągnąć żółtkami i ostudzić.
- Przygotowaną cebulę wyłożyć równomiernie na cieście (można na niej ułożyć dodatkowo plasterki wędliny). Posypać startym na tarce o drobnych oczkach serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 st. C i upiec ok. 20 minut, aż pizza będzie rumiana. Doskonała z czerwonym wytrawnym winem.