Składniki:
Ciasto na pizze:
- 500g przesianej mąki pszennej
- 250 ml lekko ciepłej wody
- 1 opakowanie drożdży instant
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki czosnku w proszku do smaku
- sól do smaku
Pozostałe składniki:
- 1 łyżeczka mielonego czosnku
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 1/4 szklanki sosu Teriyaki
- 1/4 szklanki sosu BBQ
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 2 łyżki sosu TABASCO® Original
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka miodu
- 200g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szklanki rozdrobnionej mozzarelli
- 1/4 szklanki blanszowanych, małych różyczek brokułów
- 1/4 szklanki papryki, pokrojonej w paski
- 1/4 szklanki czerwonej kapusty, pokrojonej w cienkie paski
- 2 łyżki posiekanej dymki
Przygotowanie:
W misce mieszamy suche składniki na spód pizzy:
następnie łączymy z wodą i ugniatamy ciasto.
- mąkę
- drożdze
- cukier
- czosnek
- sól
Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję i będzie spręzyste, odstawiamy na min. 30-40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na średnim palniku rozgrzewamy garnek, do którego kolejno dodajemy:
- czosnek
- imbir
- sos Teriyaki
- sos BBQ
- sok pomarańczowy
- TABASCO®
- sos sojowy
- sok z limonki i miód.
Gotową marynatą zalewamy kurczaka i zostawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie podsmażamy mięso na oliwie z oliwek, aż będzie lekko rumiane.
Rozgrzewamy piekarnik do 230 stopni Celsjusza.
Z wczesniej przygotowanego ciasta formujemy okrąg i wypiekamy przez 5 minut w gorącym piekarniku.
Zobacz: Dietetyczna Pizza - 7 przepisów
Wyjmujemy ciasto, rozprowadzamy równą warstwę sosu, obkładamy mozzarellą, kurczakiem, czerwoną papryką i kapustą. Całość pieczemy przez 12-15 minut, aż skórka będzie miała złoty kolor. Gotową pizzę posypujemy świeżą dymką.