Składniki:
Ciasto:
- 20 g drożdży
- 150 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- 300 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
- łyżeczka suszonej bazylii
Dodatki:
- keczup
- 150 g kiełbasy
- 100 g tartego żółtego sera
- 30 g czarnych oliwek
- duży pomidor
- 150 g mozzarelli
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj mąkę z pokruszonymi drożdżami, ziołami, solą i cukrem.
2. Wlej tyle wody, by wszystkie składniki się połączyły.
3. Następnie wlej olej i wyrabiaj ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk.
4. Z ciasta formuj kulę, przykryj ściereczką i odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
5. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia.
6. Z ciasta uformuj 3 okrągłe blaty i posmaruj keczupem.
7. Posyp żółtym serem startym na tarce.
8. Ułóż resztę składników pokrojonych wcześniej na plasterki, tj. pomidora, kiełbasę, oliwki i mozzarellę.
9. Wszystko posyp suszonymi ziołami.
10. Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20 minut.