Składniki:
- 45 dag mąki
- 5 dag drożdży
- 3/4 letniej wody
- 4 łyżki oliwy
- szczypta cukru
- sól
Na obłożenie:
- 6 podłużnych pomidorów
- 30 dag mozzarelli
- 5 łyżek przecieru pomidorowego
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- bazylia
- dymka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Drożdże rozetrzyj z cukrem, rozpuść w połowie szklanki letniej wody. Mąkę przesiej na stolnicę, zrób w środku zagłębienie i wlej rozpuszczone drożdże. Wymieszaj. Dodaj oliwę, szczyptę soli i resztę wody. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Podziel ciasto na 6 części. Każdą ponownie zagnieć, spłaszcz dłonią na grube placki. Rozciągnij je formując kształt wrzecion. Ułóż na desce oprószonej mąką, wyrównaj i podnieś lekko brzegi, aby powstał wałeczek.
- Pomidory umyj, wykrój nasady ogonków i pokrój na plasterki. Oprósz oregano, solą oraz pieprzem. Mozzarellę pokrój na plasterki.
- Środek placków posmaruj przecierem pomidorowym, pozostawiając wolny brzeg. Obłóż pomidorami i mozzarellą. Oprósz ziołami, solą i pieprzem. Skrop oliwą. Piecz około 25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni. Przed podaniem udekoruj świeżymi listkami bazylii.