Reklama
Czas przygotowania: 60 min
Ilość porcji: 4
Stopień trudności: Średnie
Składniki:

Składniki na farsz:

  • Dwie duże marchewki
  • Woreczek kaszy gryczanej (100 g)
  • Sól
  • Pieprz
  • Mała cebula
Reklama

Składniki na ciasto:

  • Mąka pszenna
  • Letnia woda
Przygotowanie:
  1. Marchew obieramy i gotujemy. Po ostudzeniu kroimy na drobną kostkę.
  2. Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy. Zostawiamy aż ostygnie.
  3. Wyrabiamy ciasto na pierogi: dwie szklanki mąki zagniatamy ze szklanką ciepłej wody do uzyskania jednolitego ciasta. W przypadku gdy mąka się nie klei, dodajemy wodę. Gdy wody jest za dużo, dodajemy mąkę.
  4. Cebulkę kroimy w małą kostkę i smażymy na maśle, aż się nieco zarumieni. Dodajemy kaszę gryczaną oraz marchewkę i przyprawy. Całość mieszamy.
  5. Na blacie rozsypujemy mąkę i rozwałkowujemy cienkie ciasto. Wycinamy szklanką koła, wkładamy farsz i lepimy pierogi.
  6. Pierogi gotujemy 3 minuty na wrzącej, osolonej wodzie. Przy podawaniu pierogi można polać rozpuszczonym tłuszczem z cebulką z patelni lub jeść np. ze świeżym koperkiem.
Reklama

Poznaj inne przepisy na pierogi:

Jak zrobić ciasto na pierogi?
Pierogi z kapustą i grzybami

Reklama
Reklama
Reklama