Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
  • 250 g makaronu świderki lub kokardki,
  • 350 g pieczarek,
  • 50 g masła,
  • cebula,
  • 150 g śmietanki 18%,
  • 50 g żółtego sera,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • zioła prowansalskie,
  • słodka papryka,
  • szczypta pieprzu.
Reklama
Przygotowanie:
  1. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Cebulę posiekaj w kostkę.
  3. Pieczarki obierz, pokrój na plasterki i podduś na maśle. Pod koniec duszenia dodaj cebulę.
  4. W miseczce roztrzep jajko i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw.
  5. Ser zetrzyj na tarce.
  6. Makaron wymieszaj z pieczarkami, sosem i połową startego sera.
  7. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  8. Makaron z pieczarkami przełóż do formy.
  9. Na wierzch wysyp resztę żółtego sera.
  10. Zapiekaj przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.
  11. Gotową zapiekankę makaronową z pieczarkami warto posypać natką pietruszki lub szczypiorkiem. Smacznego!
fot. Zapiekanka makaronowa z pieczarkami/Adobe Stock, nerudol

Z czym podawać zapiekankę makaronową?

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami to pomysł na prosty, bezmięsny obiad, który przygotujesz bez żadnego wysiłku. To co prawda to danie samo w sobie pyszne i sycące, ale odpowiednio dobrane dodatki mogą uczynić posiłek jeszcze smaczniejszym.

Świetnie sprawdzą się np. lekkie sałatki warzywne z orzeźwiającym dressingiem (np. domowego winegret). Pysznym dodatkiem będzie także chrupiące pieczywo lub gęsty i aromatyczny dip - możesz wykorzystać też ulubiony sos do mięs.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 25.03.2020.

Czytaj także:
Zapiekanka gyros
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Reklama

Zapiekanka makaronowa z kurczakiem

Reklama
Reklama
Reklama