Ryż zapiekany z morelami
Ryż zapiekany z morelami
Opublikowano: 22.05.2019, 15:07
Reklama
Czas przygotowania: 40 min
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
20 dag ryżu,
400 ml mleka,
20 dag cukru pudru,
3 żółtka,
2 łyżki masła,
cukier waniliowy,
25 dg moreli,
50 ml wiśniówki,
5 dag migdałów bez skórki,
5 dag czereśni koktajlowych.
Reklama
Przygotowanie:
Ugotować ryż na mleku. Utrzeć żółtka z połową cukru pudru. Wymieszać z ryżem. Umyte morele przekroić. Wyjąć petki. Gotować 10 minut w 100 ml wody i pozostałym cukrem pudrem. Formę od babki posmarować masłem. Wypełnić ryżem. Zapiekać w temp. 200 st. C przez 20 minut. Wyjąć. Skropić wódką i syropem, w którym gotowały się morele. Ozdobić migdałami i czereśniami.
Reklama
Reklama
Reklama