Przepis na pierogi z kurczakiem - składniki i przygotowanie
Smakowity obiad!

Opublikowano: 16.11.2015, 07:00
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
Ciasto:
Reklama
- 3 szklanki mąki
- jajko
- żółtko
- 100 ml bardzo ciepłej wody
- 1/4 łyżeczki soli
Farsz:
- 30 dag ugotowanej piersi z kurczaka
- 15 dag sera żółtego
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1/4 pęczka natki pietruszki
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na pierogi z kurczakiem!
- Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj je miską, odstaw.
- Mięso posiekaj, połącz z serem startym na dużych oczkach, śmietaną, posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
- Ciasto podziel na części.
- Każdą kolejno rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i wykrawaj z niej krążki (w tym czasie pozostałe kawałki ciasta powinny być przykryte ściereczką, by nie obsychały).
- Nałóż farsz, zlep brzegi, dociśnij widelcem.
- Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od chwili wypłynięcia.
- W połowie gotowania pierogi odwróć na drugą stronę.
- Podawaj polane masłem i posypane posiekanym szczypiorkiem.
Reklama
Zobacz inne przepisy na pierogi:
Pierogi z kaszą gryczaną - przepis
Pieczone pierogi ze szpinakiem - przepis
Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi ziemniaczane z szynką - przepis
Pierogi z soczewicą - przepis
Reklama
Reklama
Reklama