Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Ciasto:

Reklama
  • 3 szklanki mąki
  • jajko
  • żółtko
  • 100 ml bardzo ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Farsz:

  • 30 dag ugotowanej piersi z kurczaka
  • 15 dag sera żółtego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/4 pęczka natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z kurczakiem!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, przykryj je miską, odstaw.
  2. Mięso posiekaj, połącz z serem startym na dużych oczkach, śmietaną, posiekaną natką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dopraw solą i pieprzem.
  3. Ciasto podziel na części.
  4. Każdą kolejno rozwałkuj na blacie oprószonym mąką i wykrawaj z niej krążki (w tym czasie pozostałe kawałki ciasta powinny być przykryte ściereczką, by nie obsychały).
  5. Nałóż farsz, zlep brzegi, dociśnij widelcem.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku 4 minuty od chwili wypłynięcia.
  7. W połowie gotowania pierogi odwróć na drugą stronę.
  8. Podawaj polane masłem i posypane posiekanym szczypiorkiem.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi z kaszą gryczaną - przepis
Pieczone pierogi ze szpinakiem - przepis
Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi ziemniaczane z szynką - przepis
Pierogi z soczewicą - przepis

Reklama
Reklama
Reklama