Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki kaszy manny
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól
  • ok. 1 szklanki ciepłej wody

Na nadzienie:

  • 1 kg dojrzałych bananów
  • sok z 2 cytryn
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z bananami!

  1. Mąkę wymieszaj z kaszą manną, lekko posól.
  2. Dodaj olej i cały czas wyrabiając, dodawaj wodę.
  3. Zagnieć elastyczne ciasto.
  4. Ciasto podziel na 3 części i partiami wałkuj na cienki placek.
  5. Wykrawaj wąską szklanką małe krążki.
  6. Banany obierz i pokrój w plastry o grubości około pół centymetra.
  7. Skrop sokiem z cytryny.
  8. Na każdy krążek ciasta kładź plaster banana, przykryj drugim i sklejaj pierogi (można pomóc sobie i sklejać brzegi, przyciskając widelcem).
  9. W dużym garnku zagotuj posoloną wodę i wrzucaj do niej partiami pierogi, gotuj, aż wypłyną.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi razowe z pieczarkami - przepis
Pierogi z jabłkami - przepis
Pierogi z warzywami - przepis

Reklama
Reklama
Reklama