Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:

Na ciasto:

Reklama
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 50 dag mięsa mielonego mieszanego
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • pomidory w puszce
  • suszone zioła włoskie
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi włoskie z mięsem!

  1. Cebulę z czosnkiem posiekaj i podsmaż na oleju, dodaj mięso i smaż, aż ładnie się zarumieni.
  2. Następnie dodaj pomidory w puszce i gotuj jeszcze kilka minut, aż nadmiar wody wyparuje, a farsz stanie się gęsty.
  3. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz ziołami i odstaw, aby farsz przestygł.
  4. Z podanych składników zagnieć gładkie i elastyczne ciasto.
  5. Odłóż na 20 minut przykryte ściereczką, aby odpoczęło.
  6. Ciasto wałkuj na podsypanej mąką stolnicy i wycinaj szklanką krążki.
  7. Na każdym krążku połóż łyżeczkę farszu i sklejaj pierożki.
  8. Gotuj w osolonym wrzątku.
  9. Podawaj na gorąco prosto z wody.
Reklama

Zobacz inne przepisy na pierogi:

Pierogi ze śliwkami - przepis Ani Starmach
Pierogi z bananami - przepis
Domowe pierogi ruskie

Reklama
Reklama
Reklama