Reklama
Czas przygotowania: 15 min
Ilość porcji: 6
Stopień trudności: Średnie
Składniki:
  • 6 filetów z mintaja (najlepiej świeżych),
  • 3 łyżki mleka,
  • bułka tarta,
  • 1 jajko,
  • masło klarowane,
  • sól i pieprz.
Reklama
Przygotowanie:

Mintaj to jedna z ulubionych ryb Polaków. Usmażony w delikatnej, chrupiącej panierce, podawany z ziemniakami i surówką z białej kapusty to doskonałe rozwiązanie na rodzinny obiad.

  1. Filety umyj, osusz i dopraw solą i pieprzem.
  2. Obtocz w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, a następnie w bułce tartej.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Smaż na dużym ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ryba będzie miała piękny, złoty kolor.
Reklama

Więcej przepisów z ryb:
Jak przyrządzić mirunę?
Smażone śledzie robią furorę!

Reklama
Reklama
Reklama