Leczo, czyli duszone warzywa

- Irena Piotrak
Składniki:
- 5 strąków słodkiej papryki (najlepiej zielonej)
- 4 duże pomidory
- 4 cebule
- po 10 dag smalcu i wędzonego boczku
- papryka mielona słodka i pikantna
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę obierz, pokrój w dużą kostkę. Paprykę umyj, potnij w kostkę, usuń nasionka. Pomidory umyj, sparz, obierz ze skórki, pokrój na cząstki, wytnij stwardniałe kawałki.
2. Boczek potnij w paski, zrumień na smalcu i wytop z niego tłuszcz, zdejmij z patelni.
3. Na pozostałym tłuszczu zeszklij cebulę, posyp ją obficie słodką, mieloną papryką. Dodaj pokrojoną paprykę, podduś.
4. Dodaj pomidory, gotuj na dużym ogniu, aż pomidory puszczą sok. Potem zmniejsz ogień
i duś potrawę, aż warzywa będą miękkie. Leczo często mieszaj, aby się nie przypaliło.
5. Potrawę dopraw do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką, dodaj zrumieniony boczek, chwilę podduś.
6. Leczo doskonale smakuje ze świeżym chlebem, ale można je też podawać z ugotowanymi ziemniakami lub ryżem.