Grzyby pasteryzowane
Zachowaj ten jesienny smak!

- Renata Materlińska
Opublikowano: 19.08.2013, 04:26
Reklama
Czas przygotowania: 80 min
Ilość porcji: 2
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- 1 kg grzybów, np.: borowików, podgrzybków, maślaków, koźlaków
- 2 cebule
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3–4 ziarna ziela angielskiego
- listek laurowy
- łyżeczka cukru
- łyżka soli
Reklama
Przygotowanie:
- Grzyby oczyść, odetnij trzony. Kapelusze opłucz, wrzuć na osolony wrzątek z dodatkiem pokrojonej cebuli, soku z cytryny i przypraw. Gotuj ok. 10 min.
- Grzybami napełnij słoiki, zalej je gorącą wodą z gotowania.
- Słoiki zamknij, wstaw do dużego garnka wyłożonego papierowym ręcznikiem. Zalej gorącą wodą, tak by sięgała nieco poniżej pokrywek. Pasteryzuj ok. 50 min, licząc od momentu zagotowania się wody.
Reklama
Reklama
Reklama