Reklama

Co zrobić ze schabu w plastrach? Pomysł jaki zazwyczaj przychodzi do głowy jako pierwszy, to klasyczne kotlety schabowe - porządnie rozbity schab namoczony w mleku i usmażony w panierce z jajka i bułki tartej.

Reklama

Ale ze schabu w plastrach możesz również przygotować pyszne bitki w sosie grzybowym, albo upiec je w piekarniku z dodatkiem koncentratu pomidorowego.

Spis treści:

  1. Schab w plastrach pieczony
  2. Schab w plastrach w sosie grzybowym
  3. Schab w plastrach z warzywami

Przepis na schab w plastrach pieczony

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka musztardy delikatesowej,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka rozmarynu,
  • odrobina oleju rzepakowego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj ketchup z musztardą i rozmarynem. Dopraw całość solą i pieprzem.
  2. Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na patelni na łyżce oleju.
  3. Schab oprósz słodką papryką, solą i pieprzem.
  4. Dno naczynia żaroodpornego posmaruj keczupem wymieszanym z musztardą, ułóż plastry schabu, wysmaruj je sosem a na wierzch wyłóż podsmażoną cebulę.
  5. Schab w plastrach piecz w 190 stopniach przez godzinę (lub nieco dłużej, gdy mięso jest grubsze niż centymetr).
  6. Podawaj z puree ziemniaczanym lub ryżem i ulubioną surówką.

Przepis na schab w plastrach w sosie grzybowym

Składniki:

  • 6 plastrów schabu,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • garść suszonych grzybów,
  • 100 g śmietany 18%,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Schab rozbij, dopraw solą i pieprzem. Obtocz w mące.
  2. Na patelni rozgrzej olej i obsmaż schab z każdej strony. Przełóż do garnka.
  3. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na tym samym tłuszczu co mięso. Dodaj czosnek, smaż minutę i przełóż do mięsa.
  4. Zalej całość gorącym bulionem, dodaj suszone grzyby i duś pod przykryciem około 45 minut.
  5. W rondelku rozprowadź 3 łyżki mąki z sosem z mięsa i dodaj śmietanę. Dokładnie wymieszaj.
  6. Całość wlej do naczynia.
  7. Sos dopraw tymiankiem i słodką papryką. Duś jeszcze około 30 minut.
  8. Schab w plastrach w sosie grzybowym najlepiej smakuje z kluskami śląskimi.

Przepis na schab w plastrach z warzywami

Składniki:

  • 4 plastry schabu,
  • 500 g ziemniaków,
  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 10 pieczarek,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Plastry schabu delikatnie rozbij. Oprósz solą, pieprzem i tymiankiem.
  2. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Marchewkę i pietruszkę pokrój na talarki, a cebulę w piórka.
  3. W misce wymieszaj ketchup z majonezem. Dodaj tymianek i estragon.
  4. Na odrobinie oleju zeszklij cebulę.
  5. Brytfankę wysmaruj odrobiną oleju.
  6. Wyłóż ziemniaki, marchewkę i pietruszkę, tak aby na środku zostało puste miejsce (na mięso). Po bokach rozłóż cebulę. Dodaj obrane ząbki czosnku.
  7. Każdy plaster schabu wysmaruj porządnie sosem z obu stron i ułóż mięso na środku naczynia. Nakryj całość folią aluminiową.
  8. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piecz 50 minut. Po tym czasie zdejmij nakrycie, podkręć piekarnik do 200 stopni C i piecz jeszcze 30 minut.
fot. schab w plastrach/Adobe Stock, Mila Bond
Reklama

Zobacz więcej przepisów:

Reklama
Reklama
Reklama