Reklama

Nie od dziś wiemy, że nasze babcie to prawdziwe mistrzynie w kuchni, szczególnie jeśli chodzi o pieczenie ciast czy soczystych mięsiw. Poniżej znajdziesz przepis na pyszny i aromatyczny boczek pieczony, który podbije serca wszystkich domowników. Możesz wykorzystać go na wiele sposobów.

Reklama

Spis treści:

  1. Przepis na boczek pieczony Babci Stasi
  2. Jak podać boczek pieczony?

Przepis na boczek pieczony Babci Stasi

Dzięki dokładnemu marynowaniu mięsa gotowy boczek jest kruchy, soczysty i pachnie tak, że trudno się oprzeć. To danie, które zadowoli zarówno miłośników tradycji, jak i tych, którzy szukają nowych inspiracji na domowe specjały.

Składniki:

  • 1,5 kg surowego boczku (bez kości),
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżkę soli,
  • łyżeczkę pieprzu,
  • łyżkę majeranku,
  • łyżeczkę słodkiej papryki,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie),
  • łyżkę musztardy,
  • 2 łyżki oleju,
  • liść laurowy,
  • kilka ziaren ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek dokładnie umyj, osusz papierowym ręcznikiem i oczyść z ewentualnych resztek tłuszczu czy skóry (jeśli jest bardzo twarda).
  2. Jeśli boczek jest dodatkowo gruby, możesz go delikatnie ponacinać.
  3. W miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę i olej. Powinna powstać gęsta pasta.
  4. Natrzyj boczek przygotowaną mieszanką, dokładnie wcierając ją w mięso z każdej strony.
  5. Włóż mięso do naczynia, przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 12 godzin (najlepiej na całą noc), aby dobrze się zamarynowało.
  6. Przełóż zamarynowany boczek do żaroodpornego naczynia lub brytfanki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie.
  7. Jeśli lubisz bardziej soczyste mięso, możesz dodać około pół szklanki wody lub bulionu. Przykryj naczynie folią aluminiową lub pokrywką.
  8. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. Po godzinie zdejmij folię aluminiową, aby mięso się ładnie zarumieniło.
  9. Co jakiś czas polewaj boczek powstałym sosem.
  10. Po upieczeniu wyjmij boczek z piekarnika i pozwól mu odpocząć przez około 10-15 minut przed krojeniem.
fot. Przepis na boczek pieczony Babci Stasi/Adobe Stock, Sławomir Fajer

Jak podać pieczony boczek?

Pieczony boczek to danie, które można serwować na wiele różnych sposobów, w zależności od okazji i preferencji smakowych. Najprostszym, ale zarazem klasycznym sposobem podania pieczonego boczku jest serwowanie go z ziemniakami i surówką. Wykorzystaj lekkie i kremowe puree ziemniaczane, opiekane ziemniaki albo domowe frytki.

Pieczony boczek to również doskonały składnik kanapek. Pokrojony w cienkie plastry, świetnie pasuje do kanapek i szybkich tostów. Doskonale komponuje się również z sałatkami. Warto podać go na ciepło, na przykład na warzywnych mixach lub w daniach jednogarnkowych.

Reklama

Zobacz także inne przepisy na pieczone mięsa:

Reklama
Reklama
Reklama