Kaczka w pomarańczach - przepis składniki i przygotowanie
Wykwintny, ale jednocześnie łatwy w przygotowaniu obiad!

Opublikowano: 13.03.2014, 08:01
Reklama
Stopień trudności: Łatwe
Składniki:
- kaczka ok. 2 kg
- 2 łyżki masła
- 4 pomarańcze
- 2 łyżki miodu
- 2 goździki
- 50 ml białego słodkiego wina
- sól
- biały pieprz
Reklama
Przygotowanie:
Sprawdź przepis na kaczkę w pomarańczach!
- Kaczkę oczyść, opłucz, osusz.
- Natrzyj solą i pieprzem, przypraw też od środka, odstaw na 2 godz.
- Jedną pomarańczę dokładnie wyszoruj, przekrój wzdłuż na pół.
- Połowę obierz ze skórki, usuń białą warstwę, skórkę pokrój w słupki, wrzuć ją na 5 min do wrzątku, odsącz.
- Z obranej połówki wyciśnij sok.
- Drugą połówkę pokrój w plastry.
- Pozostałe pomarańcze obierz ze skórki i pokrój.
- Wymieszaj z miodem, rozgniecionymi goździkami i winem, odstaw na 15 min.
- Kaczkę zrumień na maśle.
- Napełnij odsączonymi pomarańczami, skórę zepnij wykałaczkami.
- Ułóż w brytfannie.
- Polej sokiem i sosem z pomarańczy, piecz ok. 2 godz. w 180°C polewając wytwarzającym się sokiem.
- 15 min przed końcem pieczenia obłóż kaczkę plastrami pomarańczy i posyp skórką.
Reklama
Sprawdź inne przepisy na kaczkę:
Pierś kaczki z awokado - przepis
Magda Gessler poleca - kaczka w sosie
Pierś kaczki z porzeczkami
Reklama
Reklama
Reklama