
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto do uszek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- ok. 1/3 szklanki wody,
- jajko,
- 2 łyżki oleju.
Na mięsny farsz do uszek:
- 30 dag mielonego mięsa z indyka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Najbardziej czasochłonnym elementem przygotowania uszek z mięsem, jest proces ich lepienia. Zagniatanie ciasta i przyrządzanie farszu do uszek to dość szybki proces.
- Z podanych składników, zagnieć elastyczne i gładkie ciasto.
- Przykryj je ściereczką, w tym czasie przystąp do przygotowania farszu do uszek z mięsem.
- Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Czosnek i cebulę dodaj do zmielonego mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw.
- Ciasto na uszka cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z niego krążki.
- Nakładaj na nie farsz, zlepiaj brzegi.
- Gotowe uszka z mięsem wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 2-3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gdy przyrządzisz uszka z mięsem, przygotuj także barszcz czerwony z naszego przepisu.
Zobacz przepisy na inne tradycyjne dania:
Grochówka z boczkiem
Pierogi ruskie
Gęś faszerowana po polsku
Flaki - przepis Magdy Gessler