Uszka z mięsem mielonym. Sprawdź tradycyjny przepis

Na farsz do uszek z mięsem mielonym potrzebujesz np. mielonego mięsa z indyka lub kurczaka. Pomimo że uszka domowej roboty są dość czasochłonne, to niezastąpiony dodatek do czerwonego barszczu. Wzbogać smak farszu cebulą, czosnkiem, solą i pieprzem. Resztę przypraw możesz dobrać według własnych upodobań.
Weronika Kwaśniak / 28.02.2022 05:44
DRUKUJ PRZEPIS
Uszka z mięsem mielonym. Sprawdź tradycyjny przepis fot. Adobe Stock, zi3000
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto do uszek:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • ok. 1/3 szklanki wody, 
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju.

Na farsz do uszek z mięsem:

  • 30 dag mielonego mięsa z indyka,
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Najbardziej czasochłonnym elementem przygotowania uszek z mięsem mielonym, jest proces ich lepienia. Samo zagniatanie ciasta i przyrządzanie farszu do uszek to dość szybki proces.

  1. Z podanych powyżej składników, zagnieć elastyczne i gładkie ciasto - podobne jak do pierogów.
  2. Przykryj je ściereczką, w tym samym czasie przystąp do przygotowania farszu do uszek z mięsem mielonym.
  3. Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  4. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  5. Czosnek i cebulę dodaj do zmielonego mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw.
  6. Ciasto na uszka cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z niego krążki.
  7. Nakładaj na nie farsz, zlepiaj brzegi.
  8. Gotowe uszka z mięsem mielonym wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 2-3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gdy przyrządzisz uszka z mięsem mielonym, koniecznie przygotuj także barszcz czerwony z naszego przepisu.

Zobacz więcej przepisów na tradycyjne dania:
Żeberka w miodzie
Jakie przyprawy do bigosu?
Przepis na flaki wołowe

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA