Uszka z mięsem

Pyszny dodatek np. do czerwonego barszczu!
Weronika Kwaśniak / 12.06.2015 05:44
DRUKUJ PRZEPIS
Uszka z mięsem Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Ciasto:


  • 1 i 3/4 szklanki mąki  
  • ok. 1/3 szklanki wody  
  • jajko
  • 2 łyżki oleju

Farsz:  


  • 30 dag mielonego mięsa z indyka
  • cebulka  
  • po pół małej czerwonej i zielonej papryki  
  • 3 ząbki czosnku  
  • natka  
  • dymka  
  • 4 łyżki stopionego masła  
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić uszka z mięsem!

  1. Z podanych składników zagnieć elastyczne i gładkie ciasto.
  2. Przykryj je ściereczką.
  3. Obraną cebulę i umyte papryki pokrój w drobną kostkę.
  4. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  5. Natkę pietruszki opłucz, osusz, drobno posiekaj.
  6. Rozdrobnione warzywa dodaj do mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw.
  7. Ciasto cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z niego krążki.
  8. Nakładaj na nie farsz, zlepiaj brzegi.
  9. Kładź na osolony wrzątek i gotuj około 20 minut.
  10. Polej masłem z przesmażoną na nim posiekaną dymką.

Zobacz też nasze przepisy na spaghetti:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/16.02.2016 00:01
ile gotowac uszka? 20 min? do lopaty a nie gotowania i doradzania
/01.07.2015 16:19
jak zrobić uszka z mięsem i grzybami??? taki duet pasuje?!?!?!