Uszka z mięsem - przepis na pyszny dodatek do barszczu

Na farsz do uszek z mięsem potrzebujesz np. mielonego mięsa z indyka lub kurczaka. Pomimo że uszka domowej roboty są dość czasochłonne, to niezastąpiony dodatek do czerwonego barszczu.
Weronika Kwaśniak / 02.12.2020 05:44
DRUKUJ PRZEPIS
Uszka z mięsem - przepis na pyszny dodatek do barszczu Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto do uszek:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • ok. 1/3 szklanki wody, 
  • jajko,
  • 2 łyżki oleju.

Na mięsny farsz do uszek:

  • 30 dag mielonego mięsa z indyka,
  • cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • sól,
  • pieprz.
Przygotowanie:

Najbardziej czasochłonnym elementem przygotowania uszek z mięsem, jest proces ich lepienia. Zagniatanie ciasta i przyrządzanie farszu do uszek to dość szybki proces.

  1. Z podanych składników, zagnieć elastyczne i gładkie ciasto.
  2. Przykryj je ściereczką, w tym czasie przystąp do przygotowania farszu do uszek z mięsem.
  3. Obraną cebulę pokrój w drobną kostkę.
  4. Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
  5. Czosnek i cebulę dodaj do zmielonego mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw.
  6. Ciasto na uszka cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z niego krążki.
  7. Nakładaj na nie farsz, zlepiaj brzegi.
  8. Gotowe uszka z mięsem wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 2-3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.

Gdy przyrządzisz uszka z mięsem, przygotuj także barszcz czerwony z naszego przepisu.

Zobacz przepisy na inne tradycyjne dania:
Grochówka z boczkiem
Pierogi ruskie
Gęś faszerowana po polsku
Flaki - przepis Magdy Gessler

DRUKUJ PRZEPIS