Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
Na ciasto do uszek:
- 1 i 3/4 szklanki mąki,
- ok. 1/3 szklanki wody,
- jajko,
- 2 łyżki oleju.
Na farsz do uszek z mięsem:
- 30 dag mielonego mięsa z indyka,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Najbardziej czasochłonnym elementem przygotowania uszek z mięsem mielonym, jest proces ich lepienia. Samo zagniatanie ciasta i przyrządzanie farszu do uszek to dość szybki proces.
- Z podanych powyżej składników, zagnieć elastyczne i gładkie ciasto - podobne jak do pierogów.
- Przykryj je ściereczką, w tym samym czasie przystąp do przygotowania farszu do uszek z mięsem mielonym.
- Obraną cebulę posiekaj w drobną kostkę.
- Czosnek obierz, drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
- Czosnek i cebulę dodaj do zmielonego mięsa, dokładnie wymieszaj, przypraw.
- Ciasto na uszka cienko rozwałkuj, szklanką wykrawaj z niego krążki.
- Nakładaj na nie farsz, zlepiaj brzegi.
- Gotowe uszka z mięsem mielonym wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj przez około 2-3 minuty, licząc od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię.
Gdy przyrządzisz uszka z mięsem mielonym, koniecznie przygotuj także barszcz czerwony z naszego przepisu.
Zobacz więcej przepisów na tradycyjne dania:
Żeberka w miodzie
Jakie przyprawy do bigosu?
Przepis na flaki wołowe